Udělali jsme si s kamarády malý výlet vlakem z Pardubic do Prahy. Čekala nás večeře od řezníka v řeznictví Naše maso v Dlouhé. Polovina osazenstva netušila, do čeho jde a podle našich instrukcí si dala během dne jen lehký šalátik.
Pokud jsme pojem večeře od řezníka nikdy neslyšeli, tak Vám prozradím, že jde o zhruba sedmichodovou degustaci kvalitního masa a masných výrobků. Sedm chodů zní možná trochu děsivě, ale není se čeho bát.
Večeře začíná velmi netradičně. Řezník Michal, který se nám celý večer bude věnovat, zapaluje uprostřed stolu svíčku a přináší chleba z Esky. My, kteří víme, že svíčka je k jídlu, saháme po chlebu a vločkové soli. Ostatní nevěřícně zírají.
Přes jednohubky s gothajem, vynikající paštikou, pražskou šunkou a škvarkovou pomazánkou se dostáváme k tataráku. Ten vychvalujeme, kde se dá. Je trochu speciální, má jednu tajnou ingredienci, kterou přidávají jen pro účastníky večeře. A můžete hádat…
Pokračujeme pečenými morkovými kostmi s petrželovým salátem. Michal vysvětluje, že kombinace tučného s hořko kyselým vytváří skvělou jednoduchou chuť. Má pravdu. Jíst pečené morkové kosti je opravdu nevšední zážitek.
Moji neřídící kolegové prokládají jednotlivé chody hruškovicí z dubového sudu od Žufánka. Důvěrně ji znají, protože tu pili před dvěma měsíci na naší svatbě mezi vinohrady. Na spláchnutí si točíme taky Albrechta z Frýdlantského pivovaru.
Po pivu a kostech je na řadě konečně MASO! Nejdřív přeštík. Ten se podává s kyselými jablky a křenem. Na závěr aspoň pro mě to nejlepší – ČESTR. Tedy česká stračena. Tohle hovězí, o kterém Michal velmi zajímavě vyprávěl, je skutečně nebe v hubě. Proto z obřího téměř dvoukilového prime ribu zbyla jen kost.
Večeře končí něco po zavíračce bistra, tedy lehce po 22. hodině. Nekončí jen tak obyčejně, ale pivní zmrzlinou se škvarky, kterou pro večeři vyrábí Creme de la Creme. Takže tím jsem si konečně mohla odškrtnout alespoň jednu pražskou zmrzlinárnu.
Stejně jako jsem nejedla před večeří, nebudu jíst asi ani následující den, protože jídla jsme za ty tři hodiny spořádali opravdu hodně.
Pokud byste na večeři taky rádi, řeknu Vám, že na osobu stojí 1000 Kč a je potřeba skočit do řeznictví v Dlouhé a svůj termín si vybrat a zarezervovat. Prostírá se třikrát týdně, od pondělí do středy a vždy jen pro sedm osob. První chod jde na stůl v 19 hodin. Ti, co s námi byli včera poprvé odcházeli nadšení a my se pomalu těšíme, až ukážeme kouzlo českého masa zase dalším kamarádům.
No Comments