Letos ty dýně rostly snad jen pro mně. Teda aspoň na zahradě mojí kolegyně Lenky. Ačkoli jsem měla na podzim spoustu plánů, co z dýní uvařím, dostala jsem se většinou jen k dýňovým koulím a nebo právě k tomuhle dortíku. Pekla jsem ho několikrát. Na svoje narozeniny, dokonce dvakrát (jeden totiž není dost), připravila jsem ho kolegům do práce nebo jen tak ke kávě. Vždy prošel na výbornou. Recept na korpus je z těch, kdy všechno smícháte v míse a upečete. Není to tedy žádná velká složitá cukrařina. Výsledek ale rozhodně všem vytře zrak.
dort o průměru 21 cm (pečeno zároveň ve třech formách)
příprava: 3 hodiny
- pyré z 1/2 upečeně dýně hokkaido (dýni rozkrojit na půl, vybrat semínka, péct 60 minut na 200 C, nechat vychladnout a lžící vyškrabat pyré)
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička badyánu
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- špetka soli
Všechny suroviny dejte společně do mísy a rozmíchejte na hladké těsto.
Vezměte 3 stejné dortové formy (doporučuji průměr 21 cm), vymažte je máslem a vysypte polohrubou moukou. Těsto rozdělte rovným dílem do všech tří forem.
Pečte v troubě vyhřáté na 160°C zhruba 25 minut. Upečení korpusu otestujete špejlí.
Upečené korpusy vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Pokud se během pečení nafoukly, nechte je vychladnout nafouklou stranou dolů. Korpus splaskne.
Než korpusy zcela vychladnou, připravte krém z másla a mascarpone.
- 1 a 1/2 másla (nakrájené na kostky a zcela změklé)
- 2 kelímky mascarpone
- 4 lžíce přesátého moučkového cukru
- 3 lžíce karamelového salka
Úplně měkké máslo dejte do misky a vyšlehejte do bílé nadýchané pěny. Robot vám značně ulehčí práci, šlehání na plné otáčky trvá zhruba 20 minut.
Do nadýchané máslové pěny po lžících zašlehávejte mascarpone pokojové teploty – nepoužívejte to, které jste zrovna vytáhli z lednice, protože by se krém srazil. Tady postupujte velmi pomalu (robot/mixer pouze na pomalé otáčky). Jakmile vmícháte všechno mascarpone, zašlehejte i cukr.
Polovinu hotového krému dejte stranou a schovejte si ho na potažení dortu.
Do druhé poloviny zašlehejte salko a promažte s ním dort. Mezi jednotlivé vrstvy dejte vždy polovinu karamelového krému. Promazaný dort dejte na 15 minut do lednice ztuhnout. Potom ho celý pomažte krémem, který jste si dali předtím stranou. Dort potažený krémem dejte na 30 minut do lednice nebo na 5 minut do mrazáku.
Připravte si karamelový drip, na který budete potřebovat
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 3 lžíce másla
- 1/4 hrnku smetany
Cukr nasypte do hlubší širší pánve a dbejte na to, aby byla jeho vrstva všude zhruba stejná. Zahřívejte na mírném plameni. Jakmile se všechen cukr rozpustí a na pánvi zůstane zlatavá tekutina, sundejte pánev z plotýnky a přidejte 3 lžíce másla. Za stálého míchání nechte máslo rozpustit a vstřebat do karamelu. Potom vraťte zpět na plotýnku a přilijte smetanu. Buďte opatrní, karamel začne trochu syčet a prskat a nic nebolí víc, než ruka popálená od karamelu. Karamel důkladně rozmíchejte a nechte asi 20 minut zchladnout.
Stále tekutý karamel dejte do zdobícího pytlíku nebo plastového dávkovače a ozdobte s ním kraje vychlazeného dortu. Díky tomu, jak je dort studený, bude karamel dobře tuhnout a nerozpustí krém.
Potom dort ozdobte ovocem nebo květinami podle vlastního uvážení.
No Comments