Sváteční

Išlská kolečka

Išelské dortíčky mi připomínají dětství a taky prababičku. Pamatuji si její kakaová kolečka politá čokoládou, která mi při vánočních návštevách u ní doma vždycky moc chutnala. Nikdy jsem vlastně nepřišla na to, které cukroví to bylo, každopádně išlské je mu tak nějak nejblíž.

Příprava: 2 hodiny

cca: 40 koleček

Těsto:

  • 320 g hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí
  • 200 g měkkého másla
  • 5 lžic kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Náplň:

  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 70 g prosátého moučkového cukru
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 – 2 lžíce rumu

Všechny ingredience na těsto dejte na vál a vypracujte hladké těsto. Těsto dejte do potravinové folie a nechte ho přes noc (nebo alespoň 2 hodiny) odpočívat v lednici.

Těsto vyndejte z lednice a nechte povolit. Těsto rozválejte na plát o tloušťce zhruba 3 mm a vykrajujte kolečka.

Pečte na 160°C 10 – 15 minut.

Kolečka budete slepovat krémem. Na krém smíchejte máslo, ořechy, moučkový cukr a meruňkovou marmeládu. Rozšlehejte dohladka. Podle chuti a konzistence krému přidejte rum – jednu nebo dvě lžíce – a opět šlehejte.

Kolečka slepte připraveným krémem a dejte vychladit do lednice.

Na závěr vrchní stranu namočte do do čokoládové polevy a ozdobte půlkou vlašského ořechu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

two × 1 =