Išelské dortíčky mi připomínají dětství a taky prababičku. Pamatuji si její kakaová kolečka politá čokoládou, která mi při vánočních návštevách u ní doma vždycky moc chutnala. Nikdy jsem vlastně nepřišla na to, které cukroví to bylo, každopádně išlské je mu tak nějak nejblíž.
Příprava: 2 hodiny
cca: 40 koleček
Těsto:
- 320 g hladké mouky
- 60 g mletých mandlí
- 200 g měkkého másla
- 5 lžic kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
Náplň:
- 100 g strouhaných vlašských ořechů
- 100 g másla
- 70 g prosátého moučkového cukru
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 1 – 2 lžíce rumu
Všechny ingredience na těsto dejte na vál a vypracujte hladké těsto. Těsto dejte do potravinové folie a nechte ho přes noc (nebo alespoň 2 hodiny) odpočívat v lednici.
Těsto vyndejte z lednice a nechte povolit. Těsto rozválejte na plát o tloušťce zhruba 3 mm a vykrajujte kolečka.
Pečte na 160°C 10 – 15 minut.
Kolečka budete slepovat krémem. Na krém smíchejte máslo, ořechy, moučkový cukr a meruňkovou marmeládu. Rozšlehejte dohladka. Podle chuti a konzistence krému přidejte rum – jednu nebo dvě lžíce – a opět šlehejte.
Kolečka slepte připraveným krémem a dejte vychladit do lednice.
Na závěr vrchní stranu namočte do do čokoládové polevy a ozdobte půlkou vlašského ořechu.
No Comments