Sváteční

Solené karamelky

S každou solenou karamelou si vzpomenu na advent a Vánoce, které jsem dřív pravidelně trávila v Paříži. A taky na krámek na Rue Rivoli, La Cure Gourmande, kam jsem vždycky před odletem pro pytlík karamelek různých příchutí chodila.

Dnes je už naštěstí umím vyrobit doma, takže o důvod méně proč jet do Paříže.

příprava: 20 minut + min. 3 hodiny v lednici

cca: 60 bonbonů

  • plechovka karamelového salka
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 100 g másla
  • 1 hrnek cukru
  • 2 tabulky bílé čokolády
  • hrubozrná sůl

Do většího hrnce dejte salko, cukr, máslo a sirum. Na mírném plameni zahřívejte, dokud se vše nerozpustí a směs se dobře nespojí. Nezapomeňte pravidelně míchat.

Až bude hladká a vše rozpuštěné, zvyšte teploty a začněte karamel vařit. Důkladně míchejte, aby se karamel nezačal pálit. Karamel začne bublat a může i prskat. Buďte opatrní, ať se nespálíte. Jakmile se začne karamel oddělovat od stěn (nebojte, tu chvíli poznáte), sundejte hrnec z plotýnky a přidejte nalámanou bílou čokoládu. Čokoladá se velmi rychle rozpustí. Dobře ji rozmíchejte a karamel ihned vlijte do předem připraveného menšího pekáčku nebo zapékací mísy, kterou jste si vyložili pečícím papírem.

Karamel posypte solí (případně oříšky nebo ničím) a dejte ztuhnout do lednice.

Tuhý karamel krájejte na čtverečky nebo obdélníčky. Jednotlivé karamelky můžete zabalit jako bonbony do pečícího papíru nebo celofánu. Skladujte v chladu.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

three × 5 =