Nedávno mi psala kamarádka Martina, že se chystá vyzkoušet jeden z receptů na kuličky, který viděla na blogu. A druhý den hlásila, že super. A že je to fakt vděčné jídlo. Nemůžu jinak než souhlasit. Masové kuličky doma dělám často a na různé způsoby. Naprosto mi to vyhovuje, protože kuličky vydrží “pár” dní v lednici, takže si je snadno můžu zabalit třeba do práce.
Tentokrát je jsem vyzkoušela trochu exoticky. S chilli papričkami, koriandrem (ten by se dal nahradit třeba thajskou bazalkou) a kari. Zvláštní ingrediencí je jablko. Pokud se vám nezdá, vynechte ho, ale dá masu šmrnc.
Určitě musím vyzkoušet i ty klasícké z Ikea, s omáčkou a brusinkami. A když jsme u toho, nevíte někdo z čeho je ta omáčka?
cca 30 kuliček
příprava: 40 minut
- 3/4 kila mletého krůtího masa
- 2 vejce
- 2 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce mandlové mouky
- 1 lžíce kokosové mouky
- 1 lžíce žluté kari pasty
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 1 jablko
- 2 papriky habanero
- 2 chilli papriky
- hrst koriandru
- lžička kurkumy
Mleté maso smíchejte s vejci a, rybí omáčkou, kari pastou, jogurtem. Přidejte kokosovou a mandlovou mouku. Dobře promíchejte a vytvořte kompaktní hmotu. Do té přidejte na jemno nasekaná papričky, koriandr a přimíchejte koření. Jablko nastrouhejte najemno a přidejte ho k masu.
Vše dobře promíchejte. Tvarujte kuličky o průměru 2-3 cm. Ty poté upečte v troubě (20 min na 180°C) nebo osmažte na pánvi.
Hotové kuličky si dejte s oblíbenou přílohou nebo jezte jen tak, namočené do jogurtového dipu.
No Comments