Už máme po svatbě. Svatba byla skutečně kouzelná a mám úsměv na rtech pokaždé, když si na ten den vzpomenu. O tom, jak u nás všechny přípravy probíhali se nejspíš ještě rozepíšu, podělím se o pár fotek, hlavně jídla a famózního sladkého baru, který měla pod taktovkou naše koordinátorka Monča z WeWedd by WeWine.
Tohle je naše první domácí vaření po svatbě. Prostě jsme měli velkou chuť na maso. Ve vinařství jsme sice měli objednané velké grilování a snad ještě větší raut, ale jak už to bývá, ženich ani nevěsta se k jídlu vůbec nedostali. Museli jsme si to tedy vynahradit. A protože tento týden zase nemáme moc času a nebo střídavě výletujeme a odpočíváme, nešli jsme pro maso k řezníkovi, ale koupili dva rump steaky v Lidlu.
Náš nový styl stravování má tu výhodu, že maso si můžeme dát takřka kdykoli. A k tomu ještě spoustu dalších ne úplně dietních potravin. Hlavně aby v nich byl tuk a žádný cukr. Takže hodně sýra, vajec, mascarpone a dalších dobrot. A k tomu samozřejmě kopu zeleniny.
Aby maso nebylo jen “ve vlastní šťávě”, vyrobila jsem k němu vynikající omáčku ze sýra gruyére. Ten je ze Švýcarska a jmenuje se podle okresu, ve kterém se od roku 1113 vyrábí.
porce: 2
příprava: 25 minut
- 2 plátky hovězího masa (rump steak)
- 2 lžíce másla
BATÁTOVÉ CHIPSY
- 1-2 batáty
OMÁČKA GRUYÉRE
- 100 g sýra gruyére
- 20 g strouhané mozzarelly
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 200 g žampionů
- koření Formaggio
- pepř a sůl
- lžíce másla
Nejdřív připravte batátové chipsy. Plech vyložte pečícím papírem a troubu zapněte na 20 stupňů. Batáty oloupejte a škrabkou na brambory z nich udělejte tenké plátky. Pokud chcete batáty jako regulérní přílohu, budete potřebovat batáty dva, pokud jen pár na ozdobu, stačí batát jeden. Nastrouhané plátky rozprostřete na plech a pečte, dokud nezačnou plátky křupat. Po vytažení z trouby lehce osolte.
Maso si nechte úplně nakonec a pokračujete omáčkou. Jen pokud bylo maso v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat, aby nešlo na pánev moc studené.
Na omáčku gruyére rozpusťte lžíci másla, přilijte celý kelímek šlehačky a míchejte, dokud nebude smetana horká. Přidejte sýr gruyére a mozzarellu a nechte rozpustit. Stále důkladně míchejte, aby se sýr na dně nepřipálil. Když je směs dokonale hladká, snižte teplotu a jen lehce prohřívejte.
Žampiony oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Na čisté pánvi je orestujte a vsypte do rozpuštěného sýra. Přidejte koření. Pokud se Vám omáčka zdá moc hustá, přidejte trochu másla.
Maso nekořeňte. Na velmi rozpálenou pánev dejte kousek másla a zprudka orestujte maso. Steak smažte z každé strany zhruba 3 minuty. Hotový steak nechte ještě minutku odpočinout na talíři nebo prkénku. Pustí trochu šťávy. Šťávu můžete bez obav zamíchat do omáčky.
Maso dejte na talíř, lehce osolte a zalijte gruyére omáčkou. Na vrch nezapomeňte pořádnou nálož batátových chipsů.
No Comments