Protože jsme se letos nikam do cizích exotických končin nedostali, udělali jsme si malou voňavou dovolenou alespoň doma na talíři. Moqueca /mokeka/ je brazilský pokrm na způsob karí, je ryb a sezónní zeleniny a přímo božsky volní.
Příprava: 30 minut
4 porce
- 2 větší filety libovolné bílé ryby (např mořský vlk, treska – můžete i nakombinovat)
- 10 středních rajčat
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 žlutá cibule na kostičky
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2-3 libovolné chilli papričky (podle toho jak pálivé máte rádi)
- 3 stroužky česneku
- šťáva z půlky limetky
- sůl a pepř
- 1 lžička mleté sladké paprika
- 1/2 lžičky kmínu
Na přípravu tohoto pokrmu použijte buď širší hrnec nebo velkou pánev s vyšším okrajem.
Cibuli a česnek osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriky nakrájené na proužky a chilli papričky. restujte do měkka. To trvá 5-8 minut. Potom přidejte koření a nechte ho na pánvi minutku rozvonět.
Rajčata nakrájejte na větší kostky, hoďte na pánev k ostatní zelenině a promíchejte. Na změklou zeleninu dejte ryby pokrájené na kostky o velikosti zhruba 3×3 centimetry.
Kokosové mléko smíchejte s horkým vývarem, šťávou z limetky a vše přilijte do pánve/hrnce. Zaklopte pokličkou a vařte 20-30 minut, dokud nebude ryba zcela hotová.
Hotové jídlo servírujte nejlépe s rýží a nezapomeňte ho ozdobit čerstvými bylinkami a trochou koření.
No Comments