Dezerty/ PROMO

Nadýchaná čokoládová bábovka s polevou ze soleného karamelu

ČO-KO-LÁ-DA. Já ty čokoládové korpusy, bábovky a další moc nepeču. Obvykle totiž nejsou vláčné tak, jak bych si představovala. Buď jsou moc a nebo málo. Ale tahle bábovka je prostě top. Přinesla jsem ji do práce kolegům a v poledne po ní zbylo už jen pár drobků na talířku. Je v ní hodně hořké čokolády a spousta kakaa, takže není moc sladká. To ale hravě dožene karamelová poleva na vršku.

příprava: 1,5 hodiny

  • 2 tabulky čokolády
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 kostka změklého másla
  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 8 lžic kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 sáčky vanilkového cukru

 

  • 3 lžíce karamelového salka
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • špetka hrubozrnné soli

 

Smetanu dejte do většího rendlíku, přiveďte k varu. Potom přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, dokud nebude čokoláda úplně hladká. K čokoládě vmíchejte podmáslí a nechte vychladnout.

Máslo vyšlehejte do bílé pěny společně s cukrem a vejci. Poté vmíchejte čokoládovou směs a nakonec přidejte všechny ostatní sypké ingredience. Těsto dobře promíchejte a dejte do předem vymaštěné a vysypané formy.

Pečte na 170°C asi 50 minut. Zda je bábovka upečená otestujte špejlí. Pokud je dostatečně upečená, těsto se na zapíchnutou špejli nelepí.

Než bábovka vychladne, připravte si karamelovou polevu.

Salko, smetanu a máslo dejte do menšího rendlíku, zahřívejte na středním plameni a míchejte, dokud se všechny složky nerozpustí a nespojí. Sundejte z plotýnky a nechte asi 5 minut stát. Potom začněte nalívat na bábovku. Než karamel ztuhne, posypte ho lehce hrubozrnnou solí.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply