ČO-KO-LÁ-DA. Já ty čokoládové korpusy, bábovky a další moc nepeču. Obvykle totiž nejsou vláčné tak, jak bych si představovala. Buď jsou moc a nebo málo. Ale tahle bábovka je prostě top. Přinesla jsem ji do práce kolegům a v poledne po ní zbylo už jen pár drobků na talířku. Je v ní hodně hořké čokolády a spousta kakaa, takže není moc sladká. To ale hravě dožene karamelová poleva na vršku.
příprava: 1,5 hodiny
- 2 tabulky čokolády
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1 kostka změklého másla
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 8 lžic kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 3 lžíce karamelového salka
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- špetka hrubozrnné soli
Smetanu dejte do většího rendlíku, přiveďte k varu. Potom přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, dokud nebude čokoláda úplně hladká. K čokoládě vmíchejte podmáslí a nechte vychladnout.
Máslo vyšlehejte do bílé pěny společně s cukrem a vejci. Poté vmíchejte čokoládovou směs a nakonec přidejte všechny ostatní sypké ingredience. Těsto dobře promíchejte a dejte do předem vymaštěné a vysypané formy.
Pečte na 170°C asi 50 minut. Zda je bábovka upečená otestujte špejlí. Pokud je dostatečně upečená, těsto se na zapíchnutou špejli nelepí.
Než bábovka vychladne, připravte si karamelovou polevu.
Salko, smetanu a máslo dejte do menšího rendlíku, zahřívejte na středním plameni a míchejte, dokud se všechny složky nerozpustí a nespojí. Sundejte z plotýnky a nechte asi 5 minut stát. Potom začněte nalívat na bábovku. Než karamel ztuhne, posypte ho lehce hrubozrnnou solí.
No Comments