Dezerty

Makronky

Makronky jsou taková moje celoživotní výzva. Líbí se mi, na fotkách vypadají hrozně cool. Miluji tu jejich chuť, kdy se po křupnutí skořápky dostanete k měkkému středu. Ale protože v cukrárnách chtějí za makronku občas až neuvěřitelné částky, usmyslela jsem si, že se je prostě naučím dělat doma. Nebudu si vymýšlet. Zkoušela jsem snad desetkrát během posledních 3-4 let, pokaždé podle jiného receptu a bohužel se mi nikdy nepovedly. Na to, kde asi soudruzi z NDR udělali chybu, jsem nikdy nepřišla. Každopádně jsem byla rozhodnutá, že to prostě nevzdám.

Když jsem nedávno narazila na recept, který velmi sedí mému hrnkovému stylu vaření, rozhodla jsem se makronkám dát poslední šanci. A světe div se, ucházející byl hned první plech.  Pro jistotu jsem recept vyzkoušela hned třikrát, abych věděla, že opravdu funguje a že výsledné makronky nebudou na vyhození. Musím říct, že nejsou úplně dokonalé, nejsou úplně stoprocentně hladké, ale aspoň mají všechny “patku”. A na chuť jsou super!

Tak je vyzkoušejte a dejte mi určitě vědět, jak to šlo!

příprava: 30 minut + 2-3 hodiny zasychání + cca 15 min pečení/plech

cca 60 – 70 skořápek (záleží na velikosti)

  • 1 a 1/3 hrnku mandlové mouky nebo mletých mandlí (používám blanšírované mandle z Lidlu)
  • 1 a 3/4 moučkového cukru
  • 4 studené bílky ze středně velkých vajec
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • volitelně gelové potravinářské barvivo nebo potravinářské aroma

Bílky dejte do mísy  a šlehejte zhruba minutu na nízký stupeň rychlosti (můžete použít ruční šlehač, já ale používám robot). Poté rychlost zvyšte na téměř plný výkon a šlehejte, dokud z bílků nebude lehká pěna (asi jako když máte pěnu ve vaně). V této chvíli začnete přisypávat krupicový cukr. Přisypávejte po třetinách a vždy dobře zašlehejte.

Když máte cukr zašlehaný, je správná chvíle na přidání barviva nebo aroma (pokud chcete). Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.

Mandle dejte společně s moučkovým cukrem do food processoru (nebo sekáčku od tyčového mixeru) a rozmixujte. Mandle i cukr musí být velmi jemné. Rozmixované mandle s cukrem nesypte přímo do těsta. Využijte síto a mouku ještě přesypte. Zbavíte se hrubých kousků. Přisypávejte po třetinách a vždy důkladně promíchejte špachtlí. Teď už nepoužívejte ani robot ani ruční šlehač.

Po vmíchávání mi vždy zbudou dvě až tři lžíce mandlí, které kvůli velikosti neprošly sítem. Ty už do těsta nepřidávám, ale pokud budete mít těsto moc řídké, zbývající mandle ještě rozmixujte a přidejte do těsta.

Těsto by nemělo být ani tekuté, ani příliš husté. Prostě něco mezi.

Makronky nastříkejte na plech pomocí cukrářského sáčku a široké hladké kulaté zdobičky. S každým plechem dvakrát až třikrát bouchněte o stůl. Tím makronky zbavíte vzduchu a bublinek, které mohly v těstě zůstat.

Makronky nechte 2 hodiny (nebo déle) zaschnout. Že je makronka zaschlá poznáte tak, že nelepí, když se ji dotknete.

Makronky pečte v troubě vyhřáté na 140°C asi 15 minut. Poté je vyndejte z trouby a nechte vychladnout na plechu.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 × three =