Ovesné sušenky a koláče se u nás doma těší velké oblibě. Jsou jednoduché na přípravu a jsou taky rozhodně zdravější než kynuté buchty a povidla. Takže k borůvkovým a čokoládovým přidávám i recept na banánovo-jahodové. Snad vám budou chutnat.
(1 menší pekáček | příprava: 30 min + 1 hodina pečení + 2 hodiny chlazení)
- 250 g ovesných vloček
- 120 g hladké mouky
- 2 banány
- 7 lžic agávového sirupu
- 450 g mražených jahod
- 50 g cukru
- 40 g chia semínek
- 1 lžíce citronové kůry
- 50 g ovesnych vlocek
- 30 g másla
- 10 g chia seminek
Jahody vařte ve 2 lžícemi čisté vody a 50 gramy cukru do úplného rozvaření. Možná jahodám budete muset trochu pomoc a rozmačkat je vidličkou.Přidejte citronovou kůru. K rozvařeným jahodám přisypte 30 gramů chia semínek a ještě krátce povařte. Dejte stranou.
Bánány dobře rozmíchejte s agávovým sirupem. Do vzniklé kaše přidejte 200 gramů ovesných vloček a nakonec zamíchejte mouku.
Směs vysypte do menšího pekáčku a dobře umačkejte. Na vrstvu vloček nalijte jahody s chia semínky.
Nakonec připravte drobenku. V menším kastrůlku rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla přidejte vločky a chia semínka. Nechte lehce zchladnout a lžící nerovnoměrně rozprostřete na jahody.
Pečte na 180°C dokud drobenka nezezlátne. Po vyndání z trouby nechte dvě hodiny v chladu koláč dobře ztuhnout. (Venkovní teploty jsou pro takové chlazení teď ideální)
Nakrájejte na kostky asi 5×5 centimetrů.
No Comments