PROMO/ Sváteční

Slané větrníčky z odpalovaného těsta

Blíží se nám konec roku a s ním i silvestrovské oslavy. Po kilech upečeného cukroví se vždy ráda zamyslím nad nějakou slanou dobrotou na náš stůl. Letos to vyhrají tyto slané větrníčky z odpalovaného těsta. Z toho jsem měla dlouhou dobu docela respekt, ale při dodržení postupu a několika zásad (například, že troubu během pečení nikdy neotvíráme) se vždy povede.

Během silvestrovských oslav není důležité jen to, co je na stole, ale také to, jak se to na stůl naservíruje. Já vždy ráda volím dekorativní tácy nebo různě barevné talíře. Tentokrát mě opravdu zaujal tác s motivem portugalských dlaždic, který je středem pozornosti sám o sobě. Tento tác a i mnoho dalších servírovacích pomůcek můžete vybírat na www.Bonami.cz v kategorii Tácy a podnosy.

Inspiraci, jak trávit sváteční čas, nebo recepty na další silvestrovské občerstvení můžete najít i u jiných českých blogerek, například u Itálie v Brně, Marblog, DIY projekty, S vášní pro jídlo, Pochoutka,  Travel with us 123 a Bohyně kuchyně.

cca 25+25 kusů

příprava: 1 hodina

  • 240 ml mléka
  • 125 g másla
  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli a cukru
  • 5 vajec

Máslo a mléko dejte do hrnce a nechte společně rozpustit. Přidejte špetku soli a cukru. Poté přisypte mouku a zavařte. Za stálého míchání nechte těsto “odpařit”. Bude to trvat zhruba 3-5 minut a během této doby se těsto přestane lepit na stěny hrnce. Odpařené/odpálené těsto nechte zcela vychladnout. Poté po jednom zašlehejte vejce.

Hotové těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte bochánky o průměru 3 cm na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 25 minut. Poté troubu vypněte a nechte ještě dalších 15 minut chladnout v troubě. Troubu během pečení vůbec neotvírejte! Odpalované těsto by se propadlo.

Studené větrníčky plňte připravenou náplní a ozdobte.

Koprová náplň

  • 2 kelímky Lučiny
  • 1 kelímek tučné zakysané smetany
  • 100 g měkkého másla
  • hrst jemně nasekaného kopru
  • sůl
  • uzený losos na ozdobu

Lučinu, máslo a zakysanou smetanu dejte do misky a ručním šlehačem rozšlehejte na hladký krém. Vmíchejte nasekaný kopr a podle chuti dosolte.

Náplň z kozího sýra

  • 2 válečky (balení) kozího sýra
  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 kelímek Lučiny
  • šunka, jarní cibulka a okurka na ozdobu

Kozí sýr vyšlehejte s lučinou a mascarpone, dokud nevznikle hladký nadýchaný krém. Krém můžete podle chuti dosolit.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Bonami.cz.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply