Narozeniny jsem měla sice v listopadu, ale vlastně jsem se k moc oslavám nedostala. Pak kolem mě prosvištěl i můj svátek, tradičně společně se Štědrým dnem a já oslavy zase nějak vynechala. Vynechala jsem i oslavu s kolegy v práci. Neslavíme to nijak drasticky, ale vyměníme si dárky, doneseme nějaké dobroty. A to já loni prostě nestihla. Ale jelikož je moje mamka taky Eva, vrhly jsme se na společnou oslavu až teď v lednu. Každá jsme připravila něco malého, takže nakonec měl každý kolega plný talíř. Mamka měla krásně načinčané chlebíčky. Jako ona to já nikdy nedokážu. A k tomu řezy kardinál. Já jsme zvolila trochu obědovější kousek, sekanou s chlebem a potom tyhle sexy cupcaky. Takže nakonec to bylo docela příjemný pracovní pondělí. Od kolegů jsem dostala další kuchařku od Elly do sbírky. Takže je až na smoothiečkovou mám všechny. A taky lahev Malibu. Ono těch lahví je u nás doma fakt „málo“. Ale zase je pravda, že domácí mini bar likviduji celkem úspěšně, a to při pečení bábovek a dalších dezertů.
Fazoli tonka jste u mně na blogu už potkali. Ve vánočních rohlíčcích. Troufnu si tvrdit, že tady se mi použití tonky líbí ještě o něco víc. Super čokoládový cupcake jsem ozdobila lehkým krémem ze šlehačky a mascarpone, který jsem ovoněla právě tonkou. Nakyslé lyofilizované maliny tomu dávají šmrnc. Vzhledově i chuťově.
Podle mě je tonka fakt zajímavá ingredience. Ale pokud nevíte, co hledáte, nejspíš její chuť na první chvíli vůbec nepoznáte. A jestli doma tonku nemáte, ona totiž nepatří k běžným surovinám ve spíži, klidně krém ochuťte vanilkovou pastou. Ani s tou nemůžete udělat chybu.
14-15 košíčků
příprava: 50 minut
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1/2 hrnku teplé kávy
- 1/2 hrnku mléka nebo řeckého jogurtu
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 vejce
Vejce vyšlehejte s olejem cukrem. Přidejte jogurt a vanilku. Opět promíchejte. Po částech přidejte mouku, moučkový cukr a kakao. Nakonec přilijte kávu a vypracujte hladké, tekuté těsto.
Papírové pečící košíčky naplňte těstem do 2/3 výšky. Dejte péct na 200°C do vyhřáté trouby. Po 10 minutách zkuste špejlí, zda těsto ještě lepí. Pokud ne, cupcaky jsou hotové.
Než cupcaky úplně vychladnou, nachystejte krém.
- 2 kelímky mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- Cca půl lžičky tonka aroma nebo vanilkové pasty
Ze smetany ušlehejte šlehačku. Tu smíchejte s dvěma kelímky mascarpone a vyšlehejte na hladký tuhý krém. Přidejte aroma a cukr a prošlehejte.
Krémem ozdobte studené cupcaky.
No Comments