Strouhaný kakaový koláč je naprostá česká klasika a nepotřebuje tedy dlouhý úvod. Recept na něj najdete snad u každého foodbloggera. Já do něj navíc dávám kompotované ovoce – nejraději broskve. Potom je koláč neuvěřitelně vláčný. A abych nezapomněla, je to oblíbený koláč mého muže :).
příprava: 1 hodina + chlazení
velký plech s vyšším okrajem (cca 40×30 cm)
těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 40 g kakaa
- 180 g moučkového cukru
- 2 žloutky
náplň:
- 1 kg tučného tvarohu
- 1 vanilkový pudink
- 100 g moučkového cukru
- 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
- 1 plechovka konzervovaných broskví
Mouku dejte společně s máslem, kakaem, cukrem a žloutky do mísy a rukama vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.
Žloutky oddělte od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Žloutky smíchejte s tvarohem, pudinkem a cukrem. Důkladně rozmíchejte. Nakonec přidejte sníh a pomalu promíchejte.
Odpočaté těsto vyndejte z lednice a rozpulte. Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem a jednu polovinu těsta do něj nastrouhejte. Rovnoměrně rozprostřete po celém plechu a rukama umačkejte na kompaktní plát. Ten poté zalijte tvarohovou směsí a lehce rozetřete, aby byla vrstva všude stejná.
Broskve nechte okapat a nakrájejte na kousky a dejte na tvaroh. Potom nastrouhejte i druhou polovinu těsta a rovnoměrně zakryjte tvaroh.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 40 minut. Potom plech vyndejte a před podáváním důkladně vychlaďte.
No Comments