Tak to nakonec vypadá, že se zima přeci jen vrátí. A zima si říká o co? No přece o chutné zahřívací polévky. Jednu takovou jsem vyzkoušela. Udělala jsem ji z celeru, protože mě baví jeho oříšková chuť. Ta ale nemusí sednout každému. Proto jsem přidala pár rozmixovaných jablíček. A svěží polévka je na světě.
5 porcí
příprava: 30 minut
- 1 bulva celeru
- 2 větší jablka
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- 1 kelímek creme fraiche
- 1 litr vývaru + 1 litr horké vody
- sůl, pepř, 1/2 lžičky kari
- křepelčí vejce
- pesto
- ořechy
Máslo dejte do hrnce a rozpusťte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dozlatova osmažte. Přijedete 3 lžíce mouky a udělejte jíšku.
Jíšku zalijte horkou vodou a důkladně rozmíchejte, aby v polévce nezůstaly hrudky. Přilijte vývar. Do vařící se polévky přihoďte oloupaný a na menší kusy pokrájený celer. Vařte zhruba 20 minut, aby celer změkl. Potom přihoďte oloupaná jablka a vařte dalších 5 minut. Nakonec vše důkladně rozmixujte tyčovým mixerem. Do rozmixované polévky přidejte jeden kelímek creme fraiche a opět rozmixujte nebo promíchejte.
Polévku podle vaší chuti dokořeňte. Já používám pouze pepř, sůl a trochu kari.
Horkou polévku nalijte do talířů či misek. Pokud chcete, můžete přidat jedno syrové křepelčí vajíčko. Ozdobte oříšky a pestem.
No Comments