Letos tedy hlavně zdravě. Hodně zeleniny, kvalitního masa, ryb, ovoce, málo alkoholu. Občas si ale neodpustíme něco dobrého sladkého ke kávě nebo ke snídani. Přeci jen každý den ovesná se časem přejí. Hledám tedy hlavně na pinterestu nápady, jak naše snídaně nějak ozvláštnit. Jedním z nich jsou ovesné kostky. Zatím jsem zkoušela borůvky a čokoládu s arašídovým máslem. A ty borůvkové mi chutnaly prostě víc. Oproti čokoládě byly měkčí a vláčnější. Vzala jsem je k snídani na náš víkendový výlet do Maďarska a musím uznat, že ty borůvkové byly dobré ještě 4. den. Navíc, jejich příprava mi zabrala jen pár minut před cestou.
(příprava: 15 minut + cca 40 minut pečení)
- 2,5 hrnku ovesných vloček
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 kostka másla
- 750 g mražených borůvek (nebo jiného oblíbeného ovoce)
- 50 g cukru
- 4 lžíce škrobu
Vločky, mouku, cukr a prášek do pečiva smíchám ve větší míse. Máslo v hrnečku rozehřeji a naliji do směsi vloček. Důkladně promíchám, protože směs musí dobře vsáknout máslo. Jinak by se špatně pekla.
Mražené borůvky nebo směs lesního ovoce promíchám s cukrem a škrobem tak, aby se všechny kuličky dokonale obalily.
2/3 vločkové směsi dám do menšího plechu nebo zapékací mísy a pořádně umačkám. Vrstva musí být celistvá. Na vrstvu vloček nasypu rovnoměrně všechno ovoce. Zbylé vločky použiji jako drobenku a v silnějších kupičkách ji vmáčknu do vrstvy ovoce.
Peču na 190°C dokud drobenka na povrchu nezezlátne.
No Comments