Maso z Angusa prostě vede. Ještě ho mám v mrazáku tak 3 kila, aby trochu ubylo, vymýšlela jsem něco na neděli. Protože jsem díky Honzově mamince nemusela skoro celý týden vařit (vynikající guláš a zásoba řízků jak pro brigádu), naplánovala jsem si, že v neděli oproti zvyklostem a mému přesvědčení, strávím v kuchyni víc času.
Viděli jste film Julie a Julia? Já ano a moc se mi líbil. Viděla jsem ho kdysi s mamkou a sestrou. A po skončení filmu jsem od Verči dostala přesně TU kuchařku. Umění francouzské kuchyně od Julie Child. A tak jsem ji o víkendu poprvé otevřela, vyzkoušela vyhlášený boeuf bourguignon a musím tedy uznat, že to má skutečně něco do sebe.
Doporučujeme si tenhle recept nechat na nějaký línější den, a pak u pojídání popíjet vínko a sledovat nějaký pěkný film.
(6 porcí | příprava: 30 minut + 2,5 hodiny dušení)
- 1,2 kg hovězí kližky
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce hladké mouky
- 0,5 l silného hovězího vývaru
- lahev dobrého červeného vína (co zbyde, dopijete 🙂 )
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř
- 20 malých žampionů
- 10 šalotek
- olivový olej
Napřed si pokrájím vše, co budu během vaření potřebovat. Tedy maso a kost 4-5 cm velké, slaninu na nudličky, cibuli na zasmažení nakrájím na drobno, česnek nastrouhám, mrkev na kolečka. Šalotky a žampiony zatím můžu nechat. Později obojí oloupu a nakrájím na půlky.
Na olivovém oleji (nebo sádle) osmažím cibuli dozlatova. Přidám slaninu a opékám dokud pěkně nepustí šťávu.
Přidám kostky masa, opekám, dokud se nezatáhnou ze všech stran. Když se tak stane, vyndám maso na talíř a nechám odpočinout. V hrnci orestuji všechnu pokrájenou mrkev. Do hrnce pro vůni vložím snítku rozmarýnu.
Maso vrátím zpět a zapráším hladkou moukou. Nechám opéct, přidám rajčatový protlak a nakonec zaliji připraveným vývarem. Důkladně rozmíchám, aby mi mouka neudělala hrudky, ale hezkou hladkou omáčku.
Do hrnce doplním vodu tak, aby bylo všechno maso ponořené. Podle chuti ji okořením solí a pepřem. Snížím teplotu na sporáku a nechám maso pomalu dusit do měkka. Ve vhodném hrnci se dá péct i v troubě. Trvá to kolem dvou hodin minimálně. Směsí pravidelně míchám, aby se nepřipálila.
Když už je maso měkké, na pánvi orestuji žampiony, potom šalotky. Obojí přidám do hrnce k omáčce a ještě zhruba 20 minut vařím.
Omáčku necedím ani nepasíruji. Líbí se mi v ní ty velké kousky zeleniny, které fungují i jako příloha.
K bourguignonu je nejlépe zakousnout kus pečiva. My milujeme cibulovou bagetu z Globusu.
No Comments