Pomazánky a dipy mě provázely celé léto a vždy, když jsme šli posedět na terasu ke grilu, objevil se na stole minimálně hummus. S tímhle zvykem budeme pokračovat i v zimě. Jen si ty pomazánky bereme večer k televizi. Baba ganoush má trochu exotický název. V překladu znamená něco jako hýčkáme si tatínka. Takže pokud si taky chcete hýčkat tatínka, můžete mu dip z pečeného lilku připravit.
Příprava: 45 minut
- 1 větší lilek
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře, drceného kmínu
- špetka papriky, chilli
Lilek podélně rozkrojte na poloviny, položte slupkou dolů na pečícím papírem vyložený plech a pečte 30 minut na 180 C.
Takto upečený lilek vyndejte z trouby, ihned pokapejte citronem a nechte vychladnout. Potom upečenou dužinu vydlabejte lžičkou, dejte společně s ostatními ingrediencemi do blenderu, případně použijte ponorný mixer a rozmixujte na hladkou pomazánku.
Pomazánku můžete dozdobit kořením, bylinkami, granátovým jablkem nebo oříšky. Servírjte s topinkami, krekry nebo plackami naan.
No Comments