PROMO/ Sváteční

Mandlové slzičky

Každý rok se snažím dát na blog recept, který jinde na internetu nenajdete. Prostě takový můj malý originál. Letos jsem zvolila křehké mandlové sušenky slepované krémem z ruby čokolády a mandlovice. A věřte mi, jedna nikdy nestačí. Kdo ochutnal, rád potvrdí 🙂

cca 45 kusů

těsto:

  • 220 g hladké mouky 
  • 110 g studeného nastrouhaného másla
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 100 g mletých mandlí

krém:

  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 75 g ruby čokolády Callebaut
  • 50 g másla
  • 4 lžíce dobré mandlovice

poleva:

  • 50 g ruby čokolády Callebaut
  • 10 g tuku Omega

 

Těsto: Všechny suroviny dejte na vál. Prsty rychle promněte a vytvořte drobenku. Z té pak vypracujte hladké pružné těsto.

Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte alespoň na 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat do lednice.

Odpočaté těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli povolit. Vál poprašte lehce hladkou moukou a těsto přes pečící papír pomalu vyválejte na 3 mm široký plát. Díky podsypání a pečícímu papíru by to mělo jít poměrně snadno.

Vykrajovátkem ve tvaru slzy z těsta vykrajujte jednotlivé tvary. Ty v pravidelných rozestupech dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Poté plech vyndejte a nechte zcela vychladnout.

Krém: Z čokolády a smetany připravne ganache. To znamená, že čokoládu dáte do misky a zalijete ji horkou smetanou. Směste nechte několik minut stát. Můžete miskou lehce zakroužit. Horká smetana čokoládu rozpustí. Potom promíchejte metličkou. Pokud by nebyla čokoláda rozpuštěná dostatečně, můžete lehce zahřát v mikrovlné troubě. Do hotové ganache vmíchejte mandlovici. Ganache nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

Vychladlou ganache lehce prošlehejte ručním šlehačem. Potom vmíchejte měkké máslo a vyšlehejte na na hladký nadýchaný krém. Barvu krému můžete lehce doladit gelovým potravinářským barvivem.

Mandlové slzičky spojujte krém k sobě. Náplň můžete buď mazat nožem jako marmeládu do lineckého a nebo můžete využít cukrářský sáček s řezanou špičkou.

Poleva: Čokoládu rozpusťte společně s tukem Omega ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnné troubě. Ve vzniklé polevě namáčejte vrchní stranu

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply