Pavlova je vedle panna cotty jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. Křupavá pusinka s vláčným středem, vychlazenou šlehačkou a sezónním ovocem. Tomu se nic nevyrovná. Nejčastěji pavlovu peču na Vánoce. Na štědrovečením stole nesmí chybět. Pavlovu jednou ochutnáte a je to láska na celý život.
6 porcí
příprava: 4 hodiny
- 2 bílky (nejlépe od domácích slepiček)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1/2 tabulky hořké čokolády
- třešně
Studené bílky dejte do mísy a 4 minuty šlehejte na střední otáčky. Použít můžete kuchyňský robot i ruční šlehač. Když začnou bílky pěnit, přidejte polovinu cukru. Otáčky zvyšte na maximum. Jakmile bílky začnou houstnout, přidejte zbytek cukru a citronovou šťávu. Bílky šlehejte do úplného zhoustnutí. Chcete pevný a lesklý sníh. Po metlách bude ve sněhu zůstávat brázda.
Do tuha vyšlehané bílky dejte na pečící papír a ledabyle rozprostřete lžící, uprostřed nechte malou prohlubeň, kterou později naplníte šlehačkou a ovocem. Pokud máte rádi dokonalé tvary, můžete požít pytlík a zdobičku, ale nedokonalosti pavlově sluší.
Pečte (sušte) v troubě vyhřáté na 110°C hodinu až hodinu a půl. Mně osobně se osvědčila hodina a deset minut. Poté vypínám troubu a pavlovu v ní nechávám do úplného zchladnutí.
Šlehačku ušlehejte. Pokud jste zvyklí, můžete do ní přidat ztužovač. Do ušlehané šlehačky vmíchejte rozpuštěnou, lehce zchladlou čokoládu a ozdobte jí pavlovu. Přidejte třešně a máte hotovo.
TIP: Pokud plánujete podávat pavlovu, upečte si pusinku den předem a před podáváním ji jen naplňte šlehačkou a ozdobte ovocem.
No Comments