Na úterní večer jsme pozvali kamarády na menší večeři a pár skleniček vína. Přeci jen zásoby se mají kontinuálně odpíjet.
Tiramisu jsem chtěla udělat už strašně dlouho a tentokrát se mi skvěle hodilo do plánu. Jako předkrm byla totiž bruschetta a jako hlavní chod lasagne, protože ty dělám opravdu špičkové.
U tiramisu Vás nečeká žádný zádrhel. Je to opravdu jednoduchý recept, který ale udělá velkou parádu. Jediné, na co dejte pozor je čerstvost vajec. Ty totiž neprocházejí žádnou tepelnou úpravou.
příprava: 20 minut + 4 hodiny v lednici
porce: cca 8-10 (podle velikosti kousků)
- 2 kelímky mascarpone
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- cukrářské piškoty
- 1 větší káva (uvařená)
- kakao
- 6 lžic amaretta
Do širšího hrnečku uvařte kávu a rozmíchejte v ní 4 lžíce amaretta.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky promíchejte s mascarpone a cukrem, ochuťte citronovou kůrou. Přidejte 2 lžíce amaretta.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a ten velmi pomalu a opatrně vmíchejte do mascarpone.
Cukrářské piškoty zlehka namáčejte do kávy. Já je polívám pouze z jedné strany lžičkou. Navlhčené piškoty skládejte do formy (moje tiramisu bylo v kulaté dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 16 cm) a pomažte bohatou vrstvou krému. Vrstvy střídejte – piškoty, krém, piškoty, krém…
Mně takto vyšly 3 vrstvy piškotů a 3 vrstvy krému. Poslední vrstvou musí být krém. Ten pěkně uhlaďte a posypejte kakaem.
Dejte dobře vychladit a rozležet do ledničky.
No Comments