low carb: RUMP STEAK S GRUYERE OMÁČKOU A BATÁTOVÝMI CHIPSY

Už máme po svatbě. Svatba byla skutečně kouzelná a mám úsměv na rtech pokaždé, když si na ten den vzpomenu. O tom, jak u nás všechny přípravy probíhali se nejspíš ještě rozepíšu, podělím se o pár fotek, hlavně jídla a famózního sladkého baru, který měla pod taktovkou naše koordinátorka Monča z WeWedd by WeWine.

Tohle je naše první domácí vaření po svatbě. Prostě jsme měli velkou chuť na maso. Ve vinařství jsme sice měli objednané velké grilování a snad ještě větší raut, ale jak už to bývá, ženich ani nevěsta se k jídlu vůbec nedostali. Museli jsme si to tedy vynahradit. A protože tento týden zase nemáme moc času a nebo střídavě výletujeme a odpočíváme, nešli jsme pro maso k řezníkovi, ale koupili dva rump steaky v Lidlu.

Náš nový styl stravování má tu výhodu, že maso si můžeme dát takřka kdykoli. A k tomu ještě spoustu dalších ne úplně dietních potravin. Hlavně aby v nich byl tuk a žádný cukr. Takže hodně sýra, vajec, mascarpone a dalších dobrot. A k tomu samozřejmě kopu zeleniny.

Aby maso nebylo jen „ve vlastní šťávě“, vyrobila jsem k němu vynikající omáčku ze sýra gruyére. Ten je ze Švýcarska a jmenuje se podle okresu, ve kterém se od roku 1113 vyrábí.

porce: 2

příprava: 25 minut

  • 2 plátky hovězího masa (rump steak)
  • 2 lžíce másla

BATÁTOVÉ CHIPSY

  • 1-2 batáty

OMÁČKA GRUYÉRE

  • 100 g sýra gruyére
  • 20 g strouhané mozzarelly
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 200 g žampionů
  • koření Formaggio
  • pepř a sůl
  • lžíce másla

Nejdřív připravte batátové chipsy. Plech vyložte pečícím papírem a troubu zapněte na 20 stupňů. Batáty oloupejte a škrabkou na brambory z nich udělejte tenké plátky. Pokud chcete batáty jako regulérní přílohu, budete potřebovat batáty dva, pokud jen pár na ozdobu, stačí batát jeden. Nastrouhané plátky rozprostřete na plech a pečte, dokud nezačnou plátky křupat. Po vytažení z trouby lehce osolte.

Maso si nechte úplně nakonec a pokračujete omáčkou. Jen pokud bylo maso v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat, aby nešlo na pánev moc studené.

Na omáčku gruyére rozpusťte lžíci másla, přilijte celý kelímek šlehačky a míchejte, dokud nebude smetana horká. Přidejte sýr gruyére a mozzarellu a nechte rozpustit. Stále důkladně míchejte, aby se sýr na dně nepřipálil. Když je směs dokonale hladká, snižte teplotu a jen lehce prohřívejte.

Žampiony oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Na čisté pánvi je orestujte a vsypte do rozpuštěného sýra. Přidejte koření. Pokud se Vám omáčka zdá moc hustá, přidejte trochu másla.

Maso nekořeňte. Na velmi rozpálenou pánev dejte kousek másla a zprudka orestujte maso. Steak smažte z každé strany zhruba 3 minuty. Hotový steak nechte ještě minutku odpočinout na talíři nebo prkénku. Pustí trochu šťávy. Šťávu můžete bez obav zamíchat do omáčky.

Maso dejte na talíř, lehce osolte a zalijte gruyére omáčkou. Na vrch nezapomeňte pořádnou nálož batátových chipsů.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

six + 13 =