low carb: OSTRUŽINOVO-LEVANDULOVÁ ZMRZLINA

Mít doma zmrzlinovač je prostě super. Potom už totiž nestavíte u kde jaké pumpy, abyste si koupili malinový magnum, ale uděláte si vlastní doma. A jako bonus víte, co jste do ní dali.

Loni jsem byla naprosto unešená z makovky. Letos bylo potřeba změnit barvu a ta ostříhaná levandule se na mě úplně smála. K tomu mamčin keř ostružin, které dozrávají téměř před očima, a báječná zmrzlina je na světě.

Protože levandule během vaření v mléce trochu zhořkla a zmrzka měla takový „vocas“, po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodla přidat trochu xylitolu. Nejsem sice fanoušek umělých sladidel, ale jednou za léto se snad nic nestane. Vy z Vás, co cukr normálně jíte, nemusíte plašit a vykupovat prodejny se sladidly. Použijte normálně cukr.

A jinak mám radost. Ty fotky konečně začínají vypadat jako pěkný fotky 🙂

příprava: 20 minut + mražení

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 kelímky mléka (přelijete do kelímku po smetaně)
  • 1,5 lžičky sušené levandule
  • 3 hrsti ostružin + 1 hrst ostružin na kousky
  • 4 polévkové lžíce xylitolu (pokud nejste low carb, použijte cukr)
  • 3 žloutky

Tři hrsti ostružin jemně rozmačkejte, aby začaly pouštět šťávu. Do menšího hrnce dejte smetanu, mléko, rozmačkané ostružiny a levanduli. Vařte na středním plameni dokud nezačne směs pěnit. Nepřestávejte míchat a vařte ještě dvě minuty. Směs nechte lehce zchladnout a přeceďte přes sítko nebo plátýnko.

Hrnec, který jste použili dobře vytřete, aby v něm nezůstali nečistoty a nechte ho ještě připravený.

V menší misce našlehejte 3 žloutky do pěny.

Ke žloutkům po částech přilívejte teplou přecezenou směs a důkladně míchejte, aby se vám neudělaly hrudky. Až se žloutky s mléčnou směsí spojí, nalijte společně se zbytkem mléka do hrnce a vařte. Směs stále míchejte a jakmile začne pěnit, počkejte ještě dvě minuty a sundejte z plotýnky.

Takto připravenou zmrzlinovou směs nechte zchladnout. Mezitím si zbytek ostružin nakrájejte na čtvrtky a přidejte do směsi.

Zmrzlinovou směs buď připravte klasicky ve zmrzlinovači, nebo pokud ho nemáte, dejte do uzavíratelné misky a nechte v mrazáku ztuhnout. Pokud zmrzlinu necháte tuhnout v mrazáku, nezapomeňte ji každou půlhodinu důkladně promíchat.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × three =