Dnes jsem se mohla konečně pořádně najíst. Ve středu jsem si kromě opravy kazu nechala i nečekaně vytrhnout osmičku. Kousat jsem moc nemohla, a aby toho nebylo málo, snědla jsem zbytek guláše, který už nebyl úplně óká a bylo mi pěkně zle. Někdy se prostě nenechávat zbytky nevyplatí, takže jsem tři dny jedla jen suché housky a vařila pro Honzu.
Ráno mi to ale nedalo a řekla jsem si, že to risknu. Vaflovač jsem pořídila už v říjnu, ale stihla jsem ho vyzkoušet jen jednou. Přeci jen, moc volných víkendů doma nemáme a v týdnu snídáme až v práci ovesnou.
Snažila jsem se recept moc nepřekombinovat, ale v rámci novoročních předsevzetí jsem chtěla, aby byly trochu zdravější. Protože celozrnou mouku doma nemám, nahradila jsem víc jak polovinu mouky tou mandlovou. Světe div se, bylo to fakt dobrý. A i když Honza není úplně moc na sladké, promazala jsem ještě teplé vafle jogurtovo-mangovým dipem, ozdobila oříšky a sušenými brusinkami, a pochutnal si taky.
- 100 g mandlové mouky
- 220 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 80 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 3 vejce
- špetka skořice
- špetka soli
- 3 lžíce třtinového cukru
Všechny ingredience dám do misky. Nejprve promíchám lžící a potom šlehačem rozmixuji dohladka.
Připravené těsto liju malou naběračkou (používám největší odměrku z Ikea, ale záleží na Vašem vaflovači) do lehce vymaštěného rozpáleného vaflovače. Peču 4-7 minut dokud nejsou vafle krásně zlaté. Pokud je máte rádi křupavější, upečte víc.
MANGOVO-JOGURTOVÝ DIP
- 1 zralé mango
- 4 lžíce bílého jogurtu
- špetka skořice
- 1 lžíce tekutého medu
Mango zbavím slupky, nakrájím na větší kousky a tyčovým mixerem rozmixuji s jogurtem, skořicí a medem.
No Comments