Znáte gazpacho? Studenou rajčatovou polévku? Myslím, že tu představovat nemusím. Protože už mě možná trochu znáte a víte, že na rajčatech moc neujíždím, napadne vás, že rajčatová polévka nebude nic pro mně. Altenativou je vichyssoise. Studená polévka, která se připravuje z pórku. Ledově vychlazená je skutečně osvěžující, ale pokud náhodou studeným polévkám neholdujete ani v létě, nic nebrání tomu snít ji teplou.
příprava: 40 minut
+/- 6 porcí
- 3 pórky (použijete pouze bílou část)
- 5 brambory
- 2 litry zeleninového vývaru (pokud nemáte připravený doma nebo možnost koupit nějaký kvalitní, použijte kostku)
- 4 lžíce másla
- 1 červená cibule
Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na másle. Přidejte pórek nakrájený na kolečka. Jakmile zelenina změkne, zalijte vývarem.
Přidejte oloupané pokrájené brambory a vařte do měkka. Potom polévku odstavte. Jakmile trochu zchladne, použijte tyčový mixer a polévku rozmixujte dohladka. Konzistenci můžete ještě teď upravit a polévku případně naředit podle libosti.
Polévku okořeňte a dejte vychladit do ledničky. Podávejte se lžící zakysané smetany.
No Comments