Sváteční

Mazanec

Velikonoce neslavím. Letos je trávíme u Honzovy maminky na jižní Moravě, takže mě napadlo, že bych mohla s sebou něco upéct. Formu na beránka nemám. Vyzkoušela jsem tedy mazanec z kynutého těsta.

Vždy když peču z kynutého těsta, říkám si, že to chce už trochu zkušenost. Můj dědeček byl pekař, takže doufám, že to mám v krvi.

Po prvním úspěchu jsem připravila ještě jednu dávku těsta. Celkem jsem udělala čtyři mazance. A konečně musím říct, že kynutého těsta se není třeba bát.

VELIKONOČNÍ MAZANEC

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice + 1 lžíce do kvásku
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • špetka soli
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • špetka badyánu
  • špetka skořice
  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 200 ml mléka o pokojové teplotě
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • plátky mandlí na posypání
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Nejprve si připravím kvásek. Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a balíček čerstvého droždí. To vše dobře rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít, minimálně dokud se na pocrchu nezačnou tvořit bublinky.

Než kvásek vzejde, připravím si směs mouky, cukru, vanilkového cukru a koření a nastrouhané kůry. Přidám rozinky, tři žloutky, kvásek a dobře promíchám. Nakonec i rozpuštěné, ale ne horké máslo. Těsto důkladně prodělávám, musí se do něj dostat vzduch.

Propracované těsto nechám kynout v pomoučněné míse na teplém místě 1,5 – 2 hodiny. Během kynutí ho ještě zhruba dvakrát promíchám.

Z vykynutého těsta udělám dva bochánky, které potřu rozšlehaným vejcem a posypu nasekanými mandlemi.

Peču v troubě vyhřáté na 210 stupňů 10 minut. Poté teplotu snížím na 150 a peču ještě minimálně další půlhodinu. Zda je mazanec dopečený otestuji špejlí. Měl by být vláčný, ale těsto nesmí lepit. Povrch krásně zlatý.

Dopečený mazanec hned po vytažení z trouby natírám rozpuštěným máslem.

VELIKONOČNÍ MAZANEC

VELIKONOČNÍ MAZANEC

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply