Tyhle burgery jsem připravovala v mini verzi na své narozeniny. Recept jsem našla na jednom zahraničním blogu a přišel mi na ingredience poměrně dlouhý. I tak jsem se držela návodu. Tenkrát jsem sice měla domácí vlastnoručně dělané žemle, zato ale řidší směs z řepy a quinoi, takže se burgery rozpadaly a výsledek nebyl nic moc. Recept jsem si tedy trochu upravila, vynechala pár věcí a zkusila je znovu včera k večeři. Říkala jsem si, že je pro jistotu vyfotím a když se povedou, napíšu recept.
Takže tady je. Zdravá alternativa k burgeru, když zrovna nemáme chuť na maso. Aby burgerům na talíři nebylo smutno, Honza mi oloupal pár batátů, které jsem na olivovém oleji osmažila jako chipsy.
(2 porce | příprava: cca 40 min)
- 2 housky nebo burgerové žemle
- slaný sýr
- salát, který máte rádi (u nás polníček)
Burger:
- 1 červená řepa
- Hrnek červené quinoi (uvařené)
- Jedno vejce
- Půl hrnku strouhanky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- Lžíce kokosového oleje
- Špetka chilli
- Sůl
- Pepř
Majonéza:
- 1/2 avokáda
- 2 lžíce gervais nebo tvarohu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- Sůl
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička křenu (není nutný)
Quinou v sítu několik minut proplachuji horkou vodou, potom ji dám asi na 20-30 minut vařit dokud nenabobtná a nezměkne.
Mezitím si oloupu a nastrouhám jednu červenou řepu, nakrájím cibuli a česnek. V misce vše smíchám s uvařenou quinoou, vejcem, strouhankou, kokosovým olejem, chilli, solí a pepřem. Dobře promíchám a vytvaruji dvě vyšší placky tak, aby se vešly do žemlí, které mám. Smažím na lžíci olivového oleje z každé strany asi 5 minut.
Než se burgery usmaží, připravím majonézu. Avokádo vidličkou utřu dohladka, přidám lžíci tvarohu nebo žervé, česnek, cibuli, citronovou šťávu a křen. Důkladně promíchám.
Osmažené burgery sundám z pánve a na zbylém oleji nechám lehce orestovat v půli rozříznuté žemle. Všechny díly na sebe navrstvím v pořadí houska, polníček, slaný sýr, burger z řepy, avokádová majonéza a na závěr přiklopím druhou polovinou housky.
No Comments