Dezerty

Dortový olejový korpus s vanilkou

Peču dorty a poměrně často. Už to nejsou jen dortíky pro rodinu. Občas si je objedná někdo ze známých nebo kolegů z práce. Potom se extra snažím, aby takový dort chutnal a skvěle vypadal. A protože vyučená cukrářka nejsem a pečení je pouze mým koníčkem, musela jsem se ke všemu prokousat metodou pokus – omyl.

Takže dneska už mám na dortové korpusy svoje oblíbené ověřené recepty. Jeden z nich je vanilkový olejový. Je vláčný a nadýchaný i druhý den. Navíc krásně volní po vanilce a nic na něm není.

12936549_255547144787294_5431416227508707819_n (1)

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru písek
  • 4 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 10 lžic oleje
  • 8 lžic horké vody
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • špetka soli

Napřed oddělím bílky do žloutků. Bílky zatím nechám stranou. Žloutky dám do mísy společně s cukry, vanilkou, vodou a olejem. Vše šlehám, dokud výsledná hmota není skoro bílá.

V další misce si ušlehám bílky se špetkou soli na tuhý sníh.

Do žloutkové směsi vmíchám postupně mouku s práškem do pečiva. potom přidám po částech sníh.

Míchám dokud se směs perfektně nespojí. Potom peču na 180°C ve vymazané a vysypané formě. Upečení kontroluji špejlí – pokud je po zapíchnutí čistá, můžu vytáhnout.

Po vytažení nožem oříznu kraje, ale korpus nechám ještě několik minut chladnout ve formě.

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    martina
    28.1.2021 at 17:03

    Dobry den, mohu se zeptat jak velkou formu jste na dort použila? Děkuji vám za odpověd

    • Reply
      Eve
      29.1.2021 at 7:35

      Dobrý den Martino!
      Nejčastěji peču korpus ve třech stejných formách s průměrem 21 cm. Výsledný dort je krásně vysoký a vyjde na 10-12 porcí. Dort, který je na fotce byl pečený ve formě s průměrem 26 cm a bylo potřeba ho upéct z dvojité dávky.

    Leave a Reply

    4 × two =