Máme doma hodně jablek, spoustu jsme jich dostali od našich maminek. Jelikož je nejde všechny sníst a sklep nám v bytě chybí, vymýšlím 100 způsobů, co z jablíček udělat.
A protože jsem měla doma ještě vánočku, která s námi procestovala stovky kilometrů a která už nebyla úplně měkká, použila jsem obojí a udělala extra jablečnou a šťavnatou žemlovku s tvarohem.
(6 porcí | 10 minut + pečení 25 min)
- zbytek starší vánočky nebo mazance
- 6 jablek
- tvaroh
- 3 vejce
- salko
- 100 ml mléka
- rozinky
- mandle
- vanilka
Jablka oloupu a nastrouhám nahrubo. Vymačkám z nich šťávu a naplním zapékací mísu předem vymazanou máslem. Vrstva by měla být 2 – 3 centimetry silná. Minimálně.
Vánočku nakrájím na centimetrové plátky a dám je na vrstvu jablek. Jablka ještě předtím posypu trochou vanilky a rozinek.
V misce smíchám tvaroh, vejce, salko, mléko a dobře rozmíchám. Vzniklou směsí zaliji vánočku. Směsí nešetřím. Vánočka by se měla pěkně promáčet. Pokud je už opravdu hodně tvrdá, předem ji namočím do mléka.
Vrch posypu ještě rozinkami a plátky mandlí nebo jinými oříšky. Peču zhruba 25 minut dokud tvarohová směs neztuhne.
Žemlovku podávám ještě teplou, posypanou moučkovým cukrem a s kouskem másla navrch.
No Comments