Dostalo se ke mně několik kousků masa z Angusa. V mrazáku je aktuálně spousta zelených fazolek a další zeleniny, takže jsme se snažili maso sníst ještě čerstvé. Z více než kila telecí kýty jsem nasmažila miniřízkečky, které jsme – a stydím se to říct – snědli za jeden večer. Z pupku, který nám zůstal, jsem nakonec udělala malé roládky. Nejsem úplně fanoušek naplněného masa, ale musím uznat, že je to dost vděčná varianta večeře nebo oběda. A fantazii se tu meze nekladou. Tahle mini jednohubková verze pro jednoho mě bavila víc než kuřecí, o které jsem vám už psala. Přijde mi totiž mnohem šťavnatější a taky rychlejší na přípravu, protože fáze dopékání v troubě tady nehrozí.
(4 porce / příprava: 35 minut)
- 2 větší plátky masa z telecího pupku
- hrst čerstvého špenátu
- 8 žampionů
- plátkový sýr
- instantní kukuřičná polenta
- sůl
- čtvtka másla
- párátka
Žampiony oloupejte a nakrájejte na velmi drobno. Orestujte na másle nebo olivovém oleji, trochu osolte a nechte stranou.
Vrhněte se na přípravu masa. Maso očištěte a naklepejte na velmi tenko. Osolte. A začněte připravovat roládu. Po delší straně masa navrstvěte žampiony, omytý špenát a nakonec zakryjte sýrem. Důkladně maso zabalte a spojte párátky, kterými roládu propíchejte ve zhruba dvoucentimetrových rozesupech. Když máte roládu zabalenou a spojenou párátky, rozhrájejte ji na plátky. Jeden řez mezi každými dvěma párátky.
Než se vrhnete na smažení, pripravte podle návodu instatní polentu. Záleží, jak velké máte balení, ale nám 400g vystačilo ještě druhý den na polentovou polévku a polentové placky. Nebojte se tedy udělat jen půlku balíčku. Určitě bude stačit. Do hotové polenty vmíchejte čtvrtku másla na zjemnění. Nezapoměňte kaši dobře dochutit, hlavně dosolit. Nekořeněná totiž není nic moc.
Na dobře rozpálené pánvi začněte postupně smažit rolky. Stačí 2-3 minuty z každé strany, ale se maso zatáhlo, ale zůstalo uvnitř mírně růžové. Orestované rolky necháme několik minut odpočívat na talíří. Pustí šťávu, kterou můžeme maso a polentu nakonec polít.
No Comments