Sušenky? Co je na nich tak těžkého? No vlastně nic. Ale já je do teď nepekla, protože je trochu umění odhadnout tu správnou teplotu, aby se sušenky roztekly tak akorát a zůstaly uvnitř hezky „chewy“. Nebojte, s mým receptem to zvládnete levou zadní.
Dobrou sušenku dneska koupíte už v každé kavárně a nebo lepším supermarketu. Tady Vám ale slibuji, že za cenu krabičky sušenek v obchodě jich doma vyrobíte krabici.
příprava: 1 hodina
cca 30 sušenek
- 1 a 1/4 hrnku celozrnné špaldové mouky nebo hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
-
1/2 hrnku hnědého cukru
-
1 prášek do pečiva
-
2 lžičky skořice
-
špetka soli
-
1/4 lžičky muškátového oříšku
-
špetka mleté vanilky (nebo vanilkové aroma)
-
1 vejce
-
1/2 hrnku změklého másla
-
1 hrnek sušených brusinek
-
2 tabulky bílé čokolády (pokrájené na malé kousky)
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Ke zpracování těsta můžete použít kuchyňský robot nebo ruce. Obojí jde dobře, ale robot Vám výrazně ušetří práci.
Všechny sypké ingredience dejte do mísy a lehce zamíchejte. Přidejte vejce a potom změklé máslo nakrájené na menší kostky. Jakmile se všechny ingredience spojí, přisypte na kousíčky nakrájenou čokoládu, nasekané ořechy a brusinky.
Těsto opět propracujte.
Z tuhého těsta tvarujte koule o průměru 3-4 cm. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem v pravidelných rozestupech, počítejte s tím, že sušenky se během pečení roztečou.
Pečte v troubě vyhřáté na 160°C zhruba 15 minut. Potom plech z trouby vyndejte. Pozor, sušenky budou vypadat nedopečeně, ale nebojte, tak to má vypadat. Sušenky nechte na plechu vychladnout.
No Comments