PROMO/ Snídaně

Scones ze žitné mouky

Scones patří do kategorie anglického čajového pečiva. Často je potkáte jako vdolečky bez příchuti, dostanete k nim máslo a marmeládu. Veselejší ale je, pokud je už při pečení smícháte s ovocem a nakonec přidáte ještě trochu polevy. Recept na scones je tak jednoduchý a rychlý, že ho stihnete připravit, ještě než se zbytek rodinky zvedne ráno z postele.

příprava: 30 minut

10-12 kusů

  • 2 a 1/2 hrnku jemně mleté žitné mouky
  • 1/2 kostky studeného másla nakrájeného na kostičky (v krajní nouzi i máslová Hera)
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku 30% smetany
  • 1 hrnek oblíbeného ovoce (např. borůvky, maliny, pokrájené jahody)

Všechny sypké ingredience dejte společně do mísy a v robotu zpracujte na velmi jemnou “drobenku”.  Potom do mísy přidejte vybrané ovoce.

Smetanu vidličkou rozmíchejte s vejci a nalijte do těsta. Lehce, ale důkladně promíchávejte (vařečkou, vidličkou, lžící – ne v robotu), dokud se suché a mokré přísady dokonale nespojí a nevytvoří lepkavé těsto.

Těsto vyklepněte na plech vyložený pečícím papírem a rukama vytvarujte do kruhu o průměru zhruba 25 cm. Rozkrájejte na jednotlivé trojhránky a před pečením je od sebe nožem mírně oddělte tak, aby byla mezera mezi dvěma dílky zhruba půl centimetru.

Pečte na 200°C 15 minut. Poté vyndejte z trouby nechte zchladnout. Hotové scones můžete ještě polít cukrovou polevou. Tu připravíte tak, že rozšleháte 4 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce mléka. Šleháte tak dlouho, dokud není poleha hladká, tekutá a bez hrudek.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

eighteen − 8 =