Dezerty

Rybízový koláč frangipane

Zmínku o frangipane byste snadno našli už v 16. století. Já ale kouzlo této náplně objevuji až letos. A co vlastně je to frangipane? Frangipane je směs pomletých mandlí, vajec a cukru, která se používá k plnění koláčů, dortů nebo sušenek. Sladká chuť mandlí vynikne hlavně v kombinaci s kyselejším ovocem. Příprava této náplně je opravdu jednoduchá a nezabere moc času. 

forma o průměru 24 cm

příprava: 1,5 hodiny

na ozdobu:

  • 200 g červeného rybízu
  • plátkové mandle

korpus:

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce ledové vody

Máslo nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky. Potom ho společně se všemi ostatními surovinami dejte do mísy a rukama prodělejte tak, aby se všechny ingredience dobře spojily s máslem. Směs bude nejdříve připomínat drobenku, ale po dalším hnětení bude výsledkem hladké nelepivé těsto. Těsto zabalte do folie a dejte na 30 minut odležet do lednice.

Poté těsto můžete do vymazané formy v tenké vrstvě natlačit prsty. Jde to poměrně dobře. A nebo ho můžete vyválet mezi dvěma pečícími papíry a do formy ho opatrně přenést. Přebytečné okraje ořízněte.

Na těsto ve formě položte pečící papír a ten zasypte keramickými fazolemi na pečení. Stejně dobře vám poslouží ale i obyčejné fazole nebo rýže (pouze ji pak dejte do prázdné sklenice a schovejte na další pečení). Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 10 minut. Potom sundejte zvolenou zátěž a pečící papír a pečte dalších 15 minut. Upečený korpus vyndejte z trouby a naplňte náplní frangipane.

náplň frangipane:

  • 110 g měkkého másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 140 g krupicového cukru
  • 320 g mletých mandlí
  • 40 g hladké mouky

Máslo utřete s vejci a cukrem do pěny. Přidejte mleté mandle a mouku. Nápň dobře zamíchejte a poté ji stěrkou rovnoměrně rozprostřete do upečeného, ještě horkého korpusu.

Na vrch náplně dejte otrhaný rybíz. Kuličky do těsta lehce zatlačte a na závěr posypte plátky mandlí.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 160°C. Pečte 50 minut. Koláč vyndejte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout. Koláč nekrájejte teplý!

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Rybízový koláč frangipane – Kitchen Affair – ilovefoodpornblog
    4.8.2020 at 9:30

    […] Rybízový koláč frangipane – Kitchen Affair — Číst dál http://www.kitchenaffair.cz/rybizovy-kolac-frangipane/ […]

  • Leave a Reply