Rizoto si pamatujeme hlavně ze školní jídelny. Suchá hrouda hlíny naspaná hráškem, občas kousek masa a posypaná sýrem. To se ale s italským risottem nedá srovnat. Jeho krémovou texturu si zamilujete. Mně nejvíc baví ta variabilita – základ vždy stejný, ale přidáním několika sezónních surovin dá jídlu úplně jiný říz.
2 porce
příprava: 1 hodina
- 200 g rýže arborio
- 2 dcl suchého vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 červené cibule
- 5 lžic oleje
- 10 lžic krupicového cukru
- 10 větších rajčat
Rajčata překrojte na půl a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 30 minut na 180°C.
Cibuli nakrájejte na plátky a zvolna restujte v hrnci s vyšším okrajem dokud cibule nezměkne. To trvá zhruba 20 minut. Potom cibuli zasypte cukrem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.
Rýži vsypte do hrnce na rozpálený olej, zalijte vínem a nechte víno krátce vypařit. Potom přidejte rajčata zbavená slupky a zkaramelizovanou cibuli. Po částech přilévejte vývar a risotto míchejte, aby se nepřipálilo. Vařte doměkka.
No Comments