Bez masa/ PROMO

Risotto z pečených rajčat a karamelizované cibule

Rizoto si pamatujeme hlavně ze školní jídelny. Suchá hrouda hlíny naspaná hráškem, občas kousek masa a posypaná sýrem. To se ale s italským risottem nedá srovnat. Jeho krémovou texturu si zamilujete. Mně nejvíc baví ta variabilita – základ vždy stejný, ale přidáním několika sezónních surovin dá jídlu úplně jiný říz.

2 porce
příprava: 1 hodina

  • 200 g rýže arborio
  • 2 dcl suchého vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 červené cibule
  • 5 lžic oleje
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 10 větších rajčat

Rajčata překrojte na půl a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 30 minut na 180°C.

Cibuli nakrájejte na plátky a zvolna restujte v hrnci s vyšším okrajem dokud cibule nezměkne. To trvá zhruba 20 minut. Potom cibuli zasypte cukrem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat.

Rýži vsypte do hrnce na rozpálený olej, zalijte vínem a nechte víno krátce vypařit. Potom přidejte rajčata zbavená slupky a zkaramelizovanou cibuli. Po částech přilévejte vývar a risotto míchejte, aby se nepřipálilo. Vařte doměkka.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

twenty − fourteen =