Ze zimy jsme opět skočili skoro až do léta a jaro nikde. Tohle období přechodu mezi “péřovým kabátem a bílým sáčkem” mám neodmyslitelně spjaté s rebarborou. Na zahrádce ještě není, ale pár pytlíku zbylo z letní sklizně v mrazáku. Takže já mám radost a Vy si můžete tuhle sladkokyselou pochoutku vychutnat se mnou.
forma 20 x 20 cm (16 kusů)
příprava: 50 minut
- 1 a 3/4 hrnku špaldové mouky
- 1 vejce
- 1/2 kostky másla
- 1/2 hrnku cukru
Všechny výše zmíněné přísady dejte do mísy a důkladně propracujte, aby se dobře spojily. Vypracujte těsto.
Těsto dejte do vysypané formy (ideálně cca 20×20 cm) a pečte 15 minut na 160°C.
Poté vyndejte z trouby a na předpečený korpus nalijte rebarbovou směs.
- 2 hrnky na kostičky nakrájené rebarbory
- 1 plechovka kompotovaných jahod
- 3 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
- šťáva z 1/2 citronu
Jahody sceďte, šťávu oddělte (můžete ji klidně vypít, protože už nebude potřeba). Jahody a pokrájenou rebarboru dejte společně s cukrem a kořením do hrnce a vařte tak dlouho, aby se všechny kusy rozvařily téměř úplně.
Jakmile bude rebarbora takto rozvařená, sundejte z plotny a nechte trochu vystydnout. Vmíchejte 3 celá vejce a šťávu z citronu.
Směs nalijte na předpečený korpus a pečte na 150°C do ztuhnutí.
No Comments