Polévka je ideální jídlo pro přicházející podzim. Zasytí a zahřeje. Rajčat je na zahradách pořád dost a kečupy ve spíži se začínají hromadit na policích, proto je potřeba začít košíky rajčat zpracovávat taky jinak. Polévka z pečených rajčat s kozím sýrem nadchne jak milovníky hustých polévek, tak vyznavače zdravého životního stylu. Je totiž zahuštěná pouze uvařenými bramborami.
4 porce
příprava: do hodiny
- 1 bílá cibule
- 1 lžíce másla
- 15 středních rajčat
- 2 střední brambory **
- 1 litr zeleninového vývaru
- 4 stroužky česneku
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- pepř, sůl, koření Aglio peperoncini
**Pro LCHF vynechte bramboru. Nahradit můžete 1 batátem nebo 1/2 menší cukety
Rajčata rozkrojte na polovinu, rozložte na pečící papír a pečte 30 minut na 180°C. Po 30-ti minutách vyndejte plech z trouby.
Cibuli nakrájejte na drobno a osmažte na másle. Přidejte pečená rajčata a rozmačkaný česnek. Zalijte vývarem. Přidejte také oloupané, pokrájené brambory a vařte doměkka.
Jakmile budou brambory měkké, sundejte z plamene a rozmixujte ponorným mixerem dohladka.
Do rozmixované a lehce zchladlé polévky vmíchejte kelímek smetany.
Polévku dochuťte kořením. Před podávám můžete přidat čerstvý kozí sýr a chlebové krutony.
No Comments