Polévky/ Sezona

Polévka z pečeného česneku

Česnečka je jedna z mých oblíbených polévek. Pamatuju, že nám ji jako dětem vařil táta. Teda ne tuhle vymazlenou, ale polívku, kde česnek rozmačkal přímo do talíře, nasypal sůl, pepř a majoránku. A když byl svátek tak i lžíci sádla. No a tohle už jen trochu upgrade….

4 porce

příprava: 1 hodina

  • 3 paličky česneku + 2 stroužky česneku
  •  1 lžíce sádla
  • 2 šalotky
  • 2 střední brambory
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání / créme fraiche
  • pepř, sůl, čerstvé bylinky na ozdobu

Paličky česneku nahoře odřízněte a zabalte do alobalu. Dejte péct trouby vyhřáté na 200 stupňů na 30 minut.

Jakmile česnek vyndáte z trouby, nakrájejte na drobno šalotku a orestujte ji na sádle.

Přidejte česnek, který jste vypačkali z upečeńch palic, a také dva stroužky česneku nakrájené nadrobno. Zalijte vývarem a nechte vařit.

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky zhruba 2×2 centimetry. Přidejte do hrnce s polévkou a nechte vařit dokud brambory nezměknou.

Potom polévku rozmixujte dohladka. Na závěr do chladnoucí polévky vmíchejte jeden kelímek smetany nebo creme fraiche.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

four × three =