Česnečka je jedna z mých oblíbených polévek. Pamatuju, že nám ji jako dětem vařil táta. Teda ne tuhle vymazlenou, ale polívku, kde česnek rozmačkal přímo do talíře, nasypal sůl, pepř a majoránku. A když byl svátek tak i lžíci sádla. No a tohle už jen trochu upgrade….
4 porce
příprava: 1 hodina
- 3 paličky česneku + 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 šalotky
- 2 střední brambory
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany ke šlehání / créme fraiche
- pepř, sůl, čerstvé bylinky na ozdobu
Paličky česneku nahoře odřízněte a zabalte do alobalu. Dejte péct trouby vyhřáté na 200 stupňů na 30 minut.
Jakmile česnek vyndáte z trouby, nakrájejte na drobno šalotku a orestujte ji na sádle.
Přidejte česnek, který jste vypačkali z upečeńch palic, a také dva stroužky česneku nakrájené nadrobno. Zalijte vývarem a nechte vařit.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky zhruba 2×2 centimetry. Přidejte do hrnce s polévkou a nechte vařit dokud brambory nezměknou.
Potom polévku rozmixujte dohladka. Na závěr do chladnoucí polévky vmíchejte jeden kelímek smetany nebo creme fraiche.
No Comments