Mám ráda návštěvy. A ještě radši vymýšlím, co dobrého pro návštěvu uvařit. Takové moje soukromé domácí Prostřeno. Během jara a léta mám ráda tvarohové pomazánky, rozhudu a tak podobně. Na podzim jsou na stole paštiky a ovocné chutney. Ale co se zimou? Z chlebíčků a jednohubek jsme všichni otrávení ještě po svátcích. Zahrádka je unavená, pod sněhem, a moc inspirace nám teď taky nenabídne.
Polenta se u mně od podzimu těší velké oblibě. Zkouším ji na různé způsoby a už jsem zjistila, že houby jí vyloženě svědčí. Místo kaše jsem ji tedy dala nějaký tvar a osmažila ji na pánvi. Oproti klasickým jendohubkám to byla příjemná změna. Na talířku totiž nezbyla ani jedna.
porce: 8 – 10 placiček
příprava: 40 min + chladnutí
- 100 g instantní kukuřičné polenty
- 200 g žampionů nebo jiných čerstvých hub
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 ml smetany ke šlehání
- cibule
- česnek
Polentu připravte podle návodu a nechte zchladnout. Nezapomneňte dobře dochutit solí a pepřem.
Studenou polentu rozdělte na 8-10 kuliček. Rozplácněte je dlaní nebo vidličkou tak, abyste dostali pěkné placičky vysoké 1 – 1,5 centimetru. Placičky smažte na rozpálené pánvi a oleji dokud se na jejich povrchu neobjeví pěkná zlatohnědá krusta.
Teď připravte houbové. Cibuli nakrájejte na velmi drobno a smažte na pánvi dohněda. Česnek rozdrťte a přidejte do dánve k cibuli. krátce promíchejte. Jen tak, aby se česnek rozvoněl. Houby můžete, ale nemusíte oloupat. Nakrájejte je na větší kousky a přihoďte k česneku s cibuli. Několik minut restujte, důkladně míchejte, aby se nic nepřipálilo. V případě potřeba přidejte trochu vody na podlití. Když vám houby přijdou dostatečně měkké (u mně asi po 5-ti minutách), zalijte smetanou a nakonec zakápněte citronovou šťávou. Podle potřeby okořeňte.
Houbovou směs servírujte na polentových placičkách. Můžete ozdobit ještě opraženou slaninou nebo kouskem petržele.
No Comments