Už jsem to určitě psala, ale s palačinkovými dorty je legrace. Občas může být trochu těžší, nesníst všechny vonící palačinky ještě teplé, ale v tomto případě se trocha odpírání určitě vyplatí.
příprava: 1,5 hodiny
1 dort z 25 palačinek
- 2 hrnky pohankové mouky
- 1 hrnek hladké pšeničné mouky
- 0,5 hrnku skořicového cukru
- 3,5 hrnku plnotučného mléka
- 5 vajec
Všechny suroviny dejte do mísy a pomocí ručního šlehače nebo robotu vyšlehejte hladké palačinkové těsto, na kterém se budou tvořit malé bublinky.
Pánev vymažte velmi lehce olejem (já používám separační olej ve spreji Fabiol) a rozehřejte ji (cca stupeň 6 na indukci). Palačinky postupně smažte, dokud nespotřebujte všechno těsto. Potom je nechte vychladnout.
- 2 větší jablka
- 1 lžíce skořice
Jablka rokrojte na čtvrtiny a zbavte jádřince. Potom je pokrájejte na kosti cca 1 x 1 centimetr, dejte do hrnce společně s 3 hrnky vody a jednou lžící skořice. Vařte dokud se nevypaří všechna voda. Potom jablka rozmixujte na pyré a nechte vychladnout.
- 2 kelímky mascarpone
- 3 lžíce medu
Mascarpone smíchejte s medem a důkladně vyšlehejte ručním šlehačem.
Palačinkový dort sestavujte v pořadí palačinka, macarpone, palačinka, jablečné pyré, palačinka, mascarpone…. a pokračujte, dokud nespotřebujete veškeré suroviny.
Vršek dortu potřete zbylým krémem a ozdobte jablky, ořechy a medem.
No Comments