Je pár receptů, které suším v rozepsaných už pěkně dlouho. A pizza pita patří mezi ně. Ani kdybyste mě zabili vám neřeknu, proč jsem vlastně tenkrát hodila ty vakuované pita chleby do košíku. Asi jsem šla – jako obvykle – nakupovat hladová. A tak doma ležely týden, dva a bylo mi je líto vyhodit. Já pečivo vlastně ani moc nejím, Honza si rád dá chleba. Ale tohle. Tak co s tím. Nakonec mi došla, že pita vlastně trochu vypadá (i zní) jako pizza. Tak slovo dalo slovo a večeře byla na světě.
Kouzlo téhle super jednoduché večeře/oběda je, že ji vlastně splácáte třeba i ze zbytků, co právě máte v lednici. Já zkusili jednu smetanovou variantu se špenátem a žampiony a potom rajčatovou klasiku. Fantazii se meze nekladou.
porce: 4
příprava: 15 min
- 10 plátků pita chleba
- 1 sáček strouhané mozzarelly
- 1 hotová rajčatová omáčka na špagety
- suchá salám
- sušená rajčata
- špenát
- žampiony
- smetana ke šlehání
- olivy
Pitu rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
Salámová pizza pita: Chléb potřete rajčatovou omáčkou. Přidejte kolečka salámu, nakrájené olivy, sušená rajčata a nakonec zasypte strouhanou mozzarelou.
Špenátová pizza pita: Hrst strouhané mozzarelly smíchejte s půlkou kelímku smetany ke šlehání a jemně opepřete. Směs dejte na pita chléb a lehce přimáčkněte. Smetana možná trochu poteče dolů. Na směs dejte na plátky nakrájené žampiony a omyté listy baby špenátu. Nakonec posypejte strouhaným sýrem.
Pečte na 170°C zhruba 15 minut. Vyndejte z trouby, nechte chvíli zchladnout a podávejte.
No Comments