Bez masa

Parmazánové risotto

Nikdy jsem nebyla vyloženě tým “rýže”. Sypké srbské rizoto ve školní jídelně mě nechávalo naprosto chladnou. A to i v případě, že kuchařky zrovna nešetřily sýrem. Pak je tak ale moje oblíbená Itálie a jejich risotto. Krémové, voňavé. I když by se mohlo zdát, že za jeho krémovost může smetana, není tomu tak. Do správného risotta patří rýže, vývar a víno. Tak jednoduché to je.

příprava: 30 minut

2 porce

  • 200 g rýže arborio
  • 1 l zeleninového vývaru
  • šťáva z poloviny citronu
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • pepř, sůl

Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete. Na hlubší pánvi rozpalte olej, vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a zhruba minutu smažte. Vsypte rýži arborio, zakápněte citronovou šťávou (ta v tomto cereptu nahrazuje bílé víno) a dvě minuty za stálého míchání restujte. 

Nyní začnete po částech přilévat vývar. Vždy zhruba 100 ml (nebo jednu naběračku) a nechte vstřebat do rýže. Občas promíchejte. Tento postup opakujte, dokud nebude rýže měkká. Vaření bude trvat zhruba 20 minut a nemusíte spotřebovat všechen vývar. Jakmile bude rýže měkká, vsypte do risotta nastrouhaný parmazán. Zamíchejte, aby se sýr dobře rozpustil a podávejte.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply