Nikdy jsem nebyla vyloženě tým “rýže”. Sypké srbské rizoto ve školní jídelně mě nechávalo naprosto chladnou. A to i v případě, že kuchařky zrovna nešetřily sýrem. Pak je tak ale moje oblíbená Itálie a jejich risotto. Krémové, voňavé. I když by se mohlo zdát, že za jeho krémovost může smetana, není tomu tak. Do správného risotta patří rýže, vývar a víno. Tak jednoduché to je.
příprava: 30 minut
2 porce
- 200 g rýže arborio
- 1 l zeleninového vývaru
- šťáva z poloviny citronu
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 1 menší cibule
- 3 lžíce oleje
- pepř, sůl
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete. Na hlubší pánvi rozpalte olej, vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a zhruba minutu smažte. Vsypte rýži arborio, zakápněte citronovou šťávou (ta v tomto cereptu nahrazuje bílé víno) a dvě minuty za stálého míchání restujte.
Nyní začnete po částech přilévat vývar. Vždy zhruba 100 ml (nebo jednu naběračku) a nechte vstřebat do rýže. Občas promíchejte. Tento postup opakujte, dokud nebude rýže měkká. Vaření bude trvat zhruba 20 minut a nemusíte spotřebovat všechen vývar. Jakmile bude rýže měkká, vsypte do risotta nastrouhaný parmazán. Zamíchejte, aby se sýr dobře rozpustil a podávejte.
No Comments