Věřím, že spousta z vás na víkend něčo dobrého upeče. A někdy k tomu “dobrému” není třeba ani zapínat troubu. Nepečené dorty jsou přes léto ty nejlepší. Mák je naše oblíbená rodinná ingredience a cpeme ho snad všude. Proto se skvěle hodí i do cheesecaku, kde ho doplní kyselé malinové želé.
dort o průměru 24 cm
příprava: 3 hodiny
Korpus:
- 2 hrnky nadrcených sušenek typu Esíčka, Věnečky apod.
- 1/3 kostky másla
Maková náplň:
- 2 kelímky mascarpone
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 5 lžic moučkového cukru
- 5 lžic mletého máku
- 1 balíček plátkové želatiny
Malinové zrcadlo:
- 2 hrnku mražených malin
- ½ hrnku vody
- 1 balíček červené cukrářské želatiny
- 5 lžic cukru
Sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a nasypte do rozevíratelné dortové formy o průměru 20-24 centimetrů. Sušenky ve formě důkladně umačkejte, vytvořte souvislou vrstvu a potom dejte vychladit do lednice na 30 minut.
Mascarpone opatrně smíchejte s ušlehanou šlehačkou. Přidejte cukr a mák. Promíchejte a nakonec smíchejte s plátkovou želatinou připravenou podle návodu na obalu. Směs nalijte na vychlazený korpus a nechte v lednici důkladně ztuhnout.
Maliny svařte s vodou a propasírujte přes sítko. Šťávu pochytejte. Ke šťávě přimíchejte cukr a želatinu. Zahřívejte, dokud se želatina úplně nerozpustí, ale nenechte projít varem. Želatinu nechte vychladnout a jakmile začne tuhnout, opatrně ji nalijte na vychlazený cheesecake. Pomůže vám, pokud dáte dort před políváním na 10 minut do mrazáku. Želatinu nechte úplně ztuhnout.
Cheesecake servírujte vychlazený.
No Comments