Velikonoce jsme nikdy zvlášť neprožívali, a kdyby nebyl už druhý rok lockdown, byly bychom někde daleko a užívali si klidu. Teď si ten klid užíváme tedy doma. A proto jsem měla čas stvořit i pár velikonočních receptů na blog. Chtěla jsem něco hravého, a barevného, z čeho by na spolustolovníky dýchla jarní nálada. To se mi u těchto cupcaků docela povedlo. Super vláčný korpus z mrkve je naplněný karamelovou omáčkou. Aby to nebylo sladké zase až příliš, tak je cupcake pomazaný krémem z Philadelphie a šlehačky. Nakonec jsem to ozdobila oříškovými a cukrovými vajíčky a opraženým kokosem (a nikdy už jinak!). Protože říká Nadia Hussain, ten rozdíl prostě poznáte.
příprava: 2 hodiny
zhruba 20 kusů
Těsto
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 50 g oleje
- 150 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 130 g bílé jogurtu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- 1/4 lžičky zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 250 g strouhané mrkve
Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny. Mezitím do další mísy dejte všechny sypké suroviny mimo ořechů a dobře je promíchejte. Po částech je přisypávejte do našlehaných vajec a vždy důkladně rozmíchejte.
Do těsta poté vmíchejte jogurt, ořechy a nakonec strouhanou mrkev. Získáte polotekuté těsto.
Plech na muffiny vyložte papírovými pečícími košíčky. Naplňte je do poloviny těstem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 15 minut. Zda jsou dostatečně upečené otestujte špejlí.
Upečené cupcaky nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí do nich nožem nebo čajovou lžičkou vyřízněte malý otvor. Ten naplňte karamelovou omáčkou.
Karamelová omáčka
- 80 ml vody
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
Cukr s vodou dejte do většího hrnce. Já používám velký hrnec na vývar, protože se karamel vaří v tenčí vrstvě a méně hrudkovatí nebo se přepaluje. Hrnec poměrně zprudka zahřejte a nechte cukr s vodou svařit na konzistenci sirupu. V této fázi by měl cukr pomalu začít zlátnout a potom hnědnout. Směs nemusíte míchat, ale občas k ní opatrně přivoňte. Určitě by neměla být cítit spáleninou. Až bude zkaramelizovaný cukr barevně připomínat liščí srst, hrnec odstavte z plotny a zalijte smetanou. Směs hodně zabublá a možná se vám bude zdát, že chce utéct z hrnce. Teď přichází na řadu fáze míchání. Všechen zkaramelizovaný cukr je potřeba ve smetaně dobře rozmíchat, dokud nezískáte zlatavou hedvábně hladkou omáčku. Tu nalijte na misky a před použitím nechte úplně vychladnout.
Cukr při karamelizaci dosahuje velmi vysokých teplot. Důrazně tedy doporučuji neolizovat vařečku ani jinak neochutnávat, dokud není karamel skutečně vychladlý.
Naplněné cupcaky ještě ozdobte světlým krémem.
Krém
250 g sýru Philadephia
50 g změklého másla
200 g 33% smetany ke šlehání
špetka citronové kůry
Sýr Philadelphia vyšlehejte s máslem na hladký krém. Šlehačku ušlehejte zvlášť a opatrně ji vmíchejte do krému. Nakonec přidejte trochu citronové kůry. Hotový krém nechte několik minut ztuhnout v lednici. Potom ho nožem nebo cukrářským sáčkem s ostře řezanou špičkou naneste na vršek cupcaků.
Cupcaky nakonec ozdobte čokoládovými vajíčky a strouhaným kokosem. Ten ještě předtím krátce opečte na teflonové pánvi. Získá tak nezaměnitelné aroma.
No Comments