Nová stálice u nás doma je mrkvoša. Tedy, mrkvová roláda, ale název mrkvoša už tak nějak zdomácněl. V téhle roládě je víc mrkve než mouky. Je vláčná a ne moc sladká. Myslím, že mohla potěšit chuťové pohárky nejednoho labužníka.
příprava: 2,5 hodiny
- 3/4 hrnku špaldové mouky
- 4 vejce
- 3 lžíce oleje
- 1 hrnek cukru
- 3 hrnku jemně nastrouhané mrkve
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- špetka badyánu
- špetka soli
Vejce vyšlehejte společně s cukrem a olejem do pěny.
Mouku, prášek do pečiva a koření promíchejte společně v misce. Potom po částech přisypávejte k vaječné pěně. Vždy dobře promíchejte. Jakmile se zbavíte veškeré mouky, můžete přidat jemně nastrouhanou mrkev. Důkladně ji vmíchejte do těsta.
Plech vyložte pečícím papírem a nalijte těsto. Těsto špachtlí rovnoměrně rozprostřete tak, aby se dostalo i do krajů a mělo všude pokud možno stejnou výšku.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 C na 15 minut.
Poté plech vyndejte z trouby a ihned pomocí utěrka zabalte. Rolujte od kratší strany (na výšku). Roládu nechte 30 minut zchladnout. Potom ji opatrně rozbalte. Dejte pozor, aby nepopraskala. A počkejte, než vychladne úplně.
Připravte si náplň.
- 1 kelímek šlehačky
- 1 kelímek mascarpone
- 3 lžíce datlového sirupu.
- 1 lžíce citronové šťávy
Šlehačku ušlehejte do tuha. Smíchejte s mascarpone a vyšlehejte hladký krém. Vmíchejte citronovou šťávu a datlový sirup.
Hotový krém rovnoměrně natřete na roládu a tu zamotejte. Dejte na hodinu do ledničky vychladit.
Roládu můžete ozdobit šlehačkou a opraženými oříšky nebo jen lehce posypat moučkovým cukrem.
No Comments