Pustila jsem se do systematického testu rybího pultu v našich pardubických supermarketech. Někdy sáhnu po čerstvé, někdy koupím nějakou mraženou. Jsem přesvědčená o tom, že ryba na talíři neznamená jen filé nebo smažené rybí prsty s bramborovou kaší. Beru to pěkně popořadě, takže teď máme na talíři filety z mořské štiky. Připravila jsem je na víně, s rajčaty. Ty mi sice vůbec nechutnají, ale takhle dohromady to nebyla kombinace vůbec špatná. Rybám zdar!
porce: 2
příprava: 30 minut
- 300 g mořské štiky
- žlutá a červená cherry rajčata
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 dcl bílého suchého vína
- koření Formaggio od Antonína
- pepř a sůl
Omytá rajčata rozpujte. Česnek rozdrťte a vhoďte na rozpálenou pánev. Krátce opečte. Přidejte rajčata a několik minut restujte. Přilijte dvě deci vína (zbytek klidně vypijte) a nechte v něm rajčata vařit. Rajčata povolí a víno se trochu zredukuje. Až budete mít na pánvi pěknou, ale ne moc hustou šťávu, zakápněte citronem a přisypte lžičku koření Formaggio (není nezbytně nutné, ale když ho koupíte, už ho nedáte z ruky), pepř a sůl.
Na další čisté pánvi připravte rybu. Filety si naporcujte, nedělejte ale kousky moc malé. Kratší filety nechte jak jsou, delší rozpulte. Rybu zpradka opečte asi minutu a půl z každé strany. Když bude ještě trochu syrová, nevadí. Dodělá se v omáčce.
Rajčata a omáčku znovu vraťte na plotýnku a zahřejte. Přidejte orestované filety a opatrně promíchejte s rajčaty a omáčkou. Dávejte pozor, abyste si filety omylem nerozdrtili. Krátce vše prohřejte/povařte, aby se chutě spojily.
Dejte na talíř s oblíbenou přílohou.
No Comments