To prostě chcete! Maková zmrzlina je jedna z mých nejoblíbenějších. Zkrátka bych se jí užrala. Mák se ve zmrzlině může zdát trochu netradiční, ale věřte mi. Nebudete litovat.
Po několika letech samozřejmě s domácí zmrzlinou jsem přesvědčená, že koupě zmrzlinovače bylo jedno z nejchytřejších rozhodnutí. A protože mě bude příští rok čekat zařizování nové kuchyně, nebudu moc váhat a nový zmrzlinovač určitě pořídím. Domácí zmrzlině se totiž nic nevyrovná…
(příprava: 15 minut + mražení)
- 250 ml plnotučného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 150 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- 120 g mletého máku
- špetka mleté vanilky
- 3 lžíce rumu
Mléko, cukr a mák nechám v kastrůlku lehce probublávat po dobu 5 minut. Směs by se ale neměla vařit. Sundám z plotýnky a nechám trochu zchladnout. Mák ze směsi přecedím přes husté síto.
Žloutky vyšlehám do pěny. Mléčnou směs opět zahřeji. Žloutky s mlékem smíchám a krátce povařím tak, aby směs začala houstnout. Přiliji k ohřáté smetaně, přidám rum a jen co připravená směs vystydne, přemístím ji do zmrzlinovače.
No Comments