Dýně mi dávají zabrat. Samozřejmě že jsem v obchodě neodolala a koupila další. Mohla jsem aspoň dát druhou šanci low carb cheesecaku, který nám před čtrnácti dny moc chutnal. Tenkrát jsem při jeho pečení usnula a kdyby Honza nevypnul troubu, asi by byl úplně na švarek. Ale co… Snědli jsme ho i tak.
Tentokrát jsem si dala bacha, abych neusnula. Cheesecake jsem včas vypnula a nechala chladnout, takže byl mnohem vláčnější než jeho první verze. Dneska jsem kus stačila posnídat. Řekla jsem si, že udělám radost kolegům v práci a donesu jim něco dobrého na zub.
To, že nakonec nezbyl ani kousek je důkazem toho, že i vyloženě zdravý dort bez mouky a cukru může chutnat každému.
příprava: 3 hodiny (z toho 2 h pečení)
porce: cca 10
Korpus
- půl hrnku mletého lněného semínka
- půl sáčku prášku do pečiva
- 4 lžíce kakaa
- 3 lžíce kokosové mouky
- 1 hrnek mletých pekanových ořechů
- 1 hrnek rozpuštěného másla
Krém
- 3 kelímky mascarpone
- 4 vejce
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- pyré z poloviny dýně hokkaido
- lžička vanilkového aroma
P.S. Pozor, med nepatří do kategorie low carb. Zvažte tedy, zda si ho v dortu dopřejete. Každopádně trocha medu dá dortu krásný podzimní říz.
Všechny sypké ingredience na korpus míchejte s rozpuštěným máslem a vypracujte sypké těstíčko. Těstíčko dejte do dortové formy se sundávacím dnem, důkladně rozprostřete a upěchujte. Pečte na 160°C 10 minut. Korpus vyndejte z trouby a nechte chladnout.
Mascarpone dejte do mísy společně s řeckým jogurtem a měkkým (nebo tekutým medem). Vyšlehejte do hladkého krému. Po jednom přidávejte vejce. Vždy dobře vyšlehejte. Nakonec přidejte vamilkové aroma a dýňové pyré. Vyšlehejte na tekutý krém.
Na dýňové pyré potřebujete zhruba polovinu dýně hokkaido. Tu nakrájejte na centimetrové plátky a na pečícím papíru pečte 20 minut na 200°. Potom rozmixujte tyčovým mixerem.
Takto připravený krém nalijte na chladnoucí korpus. S forpou několikrát klepněte, aby se vrch vyrovnal dohladka. Můžete použít i špachtli.
Cheesecake musíte péct ve vodní lázni. Najděte si plech s vysokým okrajem, do kterého se vám vejde forma s připraveným dortem.
Do plechu umístěte formu s dortem a plech naplňte vodou. Opatrně přemístěte do vyhřáté trouby.
Pečte 1 hodinu na 185°C. Potom teplotu snižte na 150°C a pečte další hodinu. Poté vypněte troubu a cheesecake v ní nechte chladnout. Určitě ho nevytahujte ještě horký.
Hotový a studený cheesecake můžete ozdobit kakaem, šlehačkou nebo mletými oříšky.
No Comments