Ryba by se v našem jídelníčku měla objevit alespoň 2x týdně. Bohužel to ale velmi často není ani jednou a konzumace ryb se omezuje hlavně na Vánoce. Ryby obsahují jód a také vysoké procento omega 3 mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Tělo si je totiž nedokáže vytvořit a je třeba je přijímat ve stravě.
Já mám ryby ráda, hlavně v létě, kdy se dají hodit na pár minut na gril. A proto mě vždy překvapí, když zjistím, že některý z mých kamarádu ryby nejí vůbec.
Nový rok začínáme s lososem. Já ho mám nejraději úplně syrového, jako sashimi. Ke štěstí mi stačí sojová omáčka, wasabi a hůlky. Ale Honzu bych nejspíš moc neuctila. Navíc, pokud se rozhodnete jíst rybu úplně syrovou, je potřeba dbát na její kvalitu a hlavně stoprocentní čerstvost.
Lososa můžete připravit téměř s čímkoli. Fazolky, brambory, kaše, kuskus, salát. Nemůžete udělat chybu. My vsadili na zdravé avokádo s citrusy.
(2 porce | příprava: 20 minut)
- 300 – 400 g filet z lososa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíče olivového oleje
- špetka soli
- 2 zralá avokáda
- 2 menší pomeranče
- 1 červená cibule
- hrst hladkolisté petržele
- šťáva z půlky limetky
- sušená máta
- sůl
Avokádo oloupu a nakrájím na kousky, stejně tak pomeranč. Přidám cibuli na drobno a natrhanou nebo nasekanou petržel. Zakápnu šťávou z limety, posypu mátou a lehce osolí. Důkladně promíchám a uložím do lednice, aby se všechny chutě v salátu spojily.
Filet omyji a rozpůlím. Stroužek česneku rozmačkám a smíchám s olivovým olejem a solí. Marinádou potřu oba filety, stačí zvrchu. Smažím na rozpálené pánvi asi 7 minut, ale záleží na tom, jestli máte rychy rádi hodně propečené nebo trochu do syrova.
No Comments