Každé léto hledám ten nejdokonalejší letní salát. Salát, po jehož konzumaci nebudu mít hlad. Takový, kde bude od každé chuti trochu. A úplně nejlépe takový, který bude jednoduše složený z toho, co nám vyrostlo na zahrádce.
Aby salát nebyl jen samá zelenina, je dobré ho doplnit i nějakým zdrojem energie. Kdo mě znáte, tak už víte, že kozí produkty mají velké místo i v našem jídelníčku a ráda po nich sáhnu, když mám možnost výběru. Proto jsem tentokrát zvolila kozí sýr na gril z gurmánské minimlékárny Bon Lait, který jsem mohla v rámci spolupráce s touto mlékárnou otestovat. Sýr je vyrobený z mléka speciálně vyšlechtěných francouzských koz, proto se konzumace nemusí bát ani ti, kteří se kozím výrobkům zatím vyhýbali kvůli typickému zápachu.
příprava: 15 minut
2 porce
- 2 balení kozího sýra Bon Lait na gril
- polníček
- rukola
- 1 okurka
- 2 hrsti císařského hrášku – lusky
- 2 cibule šalotky
- 2 broskve
- 20 ostružin
- 1 lžička ghí
Na dva talíře rozdělte polníček a rukolu. Přidejte pokrájenou okurku. Zajímavého efektu docílíte, pokud okurku nakrájíte pomocí škrabky na brambory na dlouhé plátky. Ty potom srolujte na salát.
Na pánvi rozehřejte jednu lžičku ghí. Přidejte hrášek a restujte zhruba 10 minut. Hrášek se nafoukne a získá krásně zelenou barvu. Poté hrášek sundejte z pánve a přidejte k salátu.
Kozí sýr vybalte, nakrájejte na čtvrtiny a na pánvi důkladně opečte ze všech stran.
Broskve rozpulte a nakrájejte na měsíčky. Jednotlivé měsíčky také opečte na pánvi.
Hotový sýr i broskve přidejte do salátu. Přidejte ještě několik zralých ostružin a vše přelijte připravenou zálivkou.
zálivka
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvě namletá sůl a pepř
Hořčici, olej, med a citronovou šťávu dejte společně do misky a metličkou vyšlehejte dohladka. Podle chuti dosolte a dopepřete.
Tento recept vznikl ve spolupráci s gurmánskou minimlékárnou Bon Lait.
1 Comment
Epcur
6.2.2023 at 22:25I když je tento recept vyloženě letní, dostala jsem na salát chuť 🙂 Tento salát se skládá z čerstvého zeleninového salátu a grilovaného kozího sýra, což dává salátu jedinečnou a bohatou chuť. Grilováním kozího sýra se získává křupavá kůrčička a jemný, krémový vnitřek, což doplňuje jemnou chuť zeleninového salátu. Bohužel ostružiny ani broskve jsem neměla, tak jsem dala maliny a hrušky 🙂 Byl vynikající 🙂