Dezerty/ PROMO

Kaštanové tartaletky

Jedním ze synonym podzimu jsou jisto jistě pečené kaštany. Péct je mě nikdy nebavilo, ale pamatuju si, jak jsme je jako děti sbírali a vylupovali z pichlavých skořápek a děda je pak opékal na zeleném rendlíku. Já nad jejich použitím přemýšlím trochu sofistikovaněji. Kdysi jsem zkoušela polévku. Řeknu vám, že nebyla nic moc. Ale kaštany a čokoláda? To je úplně jiná písnička. Když mi tedy přišla nabídka ochutnat pár dalších dobrot z eDelikatesy, hned jsem věděla, co v receptu určitě použiju. Kaštanový krém byste samozřejmě mohli sníst jen tak lžičkou :), ale to bych nebyla já, kdyby z toho nebyl další recept. 

22 košíčků o průměru 7 cm

Oříškový košíček

  • 1 vejce
  • 200 g špaldové mouky
  • 110 g másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 5 g skořice

Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte hladké pružné těsto. Můžete ručně nebo za pomocí robota. Těsto potom zabalte do potravinové folie a dejte na minimálně hodinu odpočinout do lednice. Potom těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 22 stejných dílů a postupně naplňte kovové pečící košíčky o průměru 7 cm. Těsto do košíčků důkladně vtlačte. Dno před pečením několikrát propíchněte vidličkou.

Pečte 13 minut na 180°C. Košíčky z trouby vyndejte jakmile začnou okraje růžovět. Nechte několik minut zchladnout ve formičce a  potom vyklopte. Zcela vychladlé košíčky naplňte kaštanovou ganáží.

Kaštanová ganáž

  • 120 g kaštanového krému 
  • 110 g bílé čokolády (nasekaná na kousky nebo čoko pecky)
  • 70 g smetany ke šlehání

Do větší misky dejte čoko pecky nebo jemně nasekanou čokoládu. Smetanu v rendlíku ohřejte. Jakmile začnou ode dna stoupat bublinky, sundejte rendlík z plotýnky a horkou smetanou přelijte čokoládu. Nechte několik minut stát a pak promíchávejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká krémové hmota. Do takto připravené ganáže vmíchejte kaštanový krém a opět rozmíchejte dohladka. Směsí naplňte plastový dávkovač nebo neustřižený zdobící sáček a připravte se na plnění samotných tartaletek.

  • arašídové máslo s kakaem
  • datle

Do každého košíčku dejte jednu lžičku arašídového másla. Datle pokrájejte na menší kousky a do každého košíčku jeden dejte. Potom zalijte připravenou ganáží. Nechte ztuhnout v lednici nejlépe přes noc a nakonec podle fantazie ozdobte. (Na fotce vidíte zlacené čoko kuličky, bílou čokoládu a sušené květy.)

Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply