Jedním ze synonym podzimu jsou jisto jistě pečené kaštany. Péct je mě nikdy nebavilo, ale pamatuju si, jak jsme je jako děti sbírali a vylupovali z pichlavých skořápek a děda je pak opékal na zeleném rendlíku. Já nad jejich použitím přemýšlím trochu sofistikovaněji. Kdysi jsem zkoušela polévku. Řeknu vám, že nebyla nic moc. Ale kaštany a čokoláda? To je úplně jiná písnička. Když mi tedy přišla nabídka ochutnat pár dalších dobrot z eDelikatesy, hned jsem věděla, co v receptu určitě použiju. Kaštanový krém byste samozřejmě mohli sníst jen tak lžičkou :), ale to bych nebyla já, kdyby z toho nebyl další recept.
22 košíčků o průměru 7 cm
Oříškový košíček
- 1 vejce
- 200 g špaldové mouky
- 110 g másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 5 g skořice
Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte hladké pružné těsto. Můžete ručně nebo za pomocí robota. Těsto potom zabalte do potravinové folie a dejte na minimálně hodinu odpočinout do lednice. Potom těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 22 stejných dílů a postupně naplňte kovové pečící košíčky o průměru 7 cm. Těsto do košíčků důkladně vtlačte. Dno před pečením několikrát propíchněte vidličkou.
Pečte 13 minut na 180°C. Košíčky z trouby vyndejte jakmile začnou okraje růžovět. Nechte několik minut zchladnout ve formičce a potom vyklopte. Zcela vychladlé košíčky naplňte kaštanovou ganáží.
Kaštanová ganáž
- 120 g kaštanového krému
- 110 g bílé čokolády (nasekaná na kousky nebo čoko pecky)
- 70 g smetany ke šlehání
Do větší misky dejte čoko pecky nebo jemně nasekanou čokoládu. Smetanu v rendlíku ohřejte. Jakmile začnou ode dna stoupat bublinky, sundejte rendlík z plotýnky a horkou smetanou přelijte čokoládu. Nechte několik minut stát a pak promíchávejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká krémové hmota. Do takto připravené ganáže vmíchejte kaštanový krém a opět rozmíchejte dohladka. Směsí naplňte plastový dávkovač nebo neustřižený zdobící sáček a připravte se na plnění samotných tartaletek.
- arašídové máslo s kakaem
- datle
Do každého košíčku dejte jednu lžičku arašídového másla. Datle pokrájejte na menší kousky a do každého košíčku jeden dejte. Potom zalijte připravenou ganáží. Nechte ztuhnout v lednici nejlépe přes noc a nakonec podle fantazie ozdobte. (Na fotce vidíte zlacené čoko kuličky, bílou čokoládu a sušené květy.)
Tento recept vznikl ve spolupráci s eDelikatesy.cz.
No Comments